• A
 • A
 • 150 jaar Origin of Species

  - Vandaag is het boek precies 150 jaar oud. Mooi moment voor twee bijzondere reflecties. In Leiden en in Nijmegen, over originelen en over God.

  Leiden

  Enkele jaren geleden ontdekte biologe Kooi in een Leids gebouw een origineel portret van Darwin. Zij ging na of er nog meer originele stukken te vinden zijn en vond in een aantal bibliotheken interessante brieven van Darwin aan wetenschappers en ook originele boeken van Darwin.

  Darwin is nooit in Leiden geweest maar heeft met een aantal Leidse wetenschappers gecorrespondeerd. Daaruit blijkt dat er meer verbindingen zijn tussen hen dan het in 1875 aan hem uitgereikte eredoctoraat. Zij vertelt in een nieuw boek een aantal bijzonderheden uit het leven van Darwin en beschrijft de manier waarop zijn opvattingen in Leiden door zijn tijdgenoten zijn ontvangen. Tevens besteedt Kooi aandacht aan de vondsten  die Darwin gedaan heeft tijdens zijn  reis met de Beagle die zich in de collectie van het Leidse museum Naturalis bevinden.

  Nijmegen

  Sluiten God en Darwin elkaar uit? Moet je kiezen tussen geloof en evolutietheorie? En liggen de zaken werkelijk zo simpel? Die vragen staan centraal op het symposium God én Darwin! Evolutiebiologie en scheppingstheologie in evolutie, op 16 december aanstaande in Nijmegen.

  Tijdens dit symposium, georganiseerd door het Heyendaal Program on Theology and Science van de Radboud Universiteit Nijmegen, zal een aantal experts vanuit verschillende academische disciplines laten zien dat de zaken heel wat genuanceerder liggen dan vaak wordt voorgesteld. Wie meent dat geloof en evolutie elkaar uitsluiten doet onrecht aan zowel het wetenschappelijke karakter van de evolutietheorie als aan de complexiteit van het theologische spreken en denken over schepping.

  Sprekers tijdens dit symposium zijn bioloog Gert Flik, filosoof Chris Buskes, oud-testamentica Ellen van Wolde en theologen Taede Smedes en Palmyre Oomen.