• A
 • A
 • Haïti 'stond al op scherp'

  - UU-onderzoekers kennen de achtergronden van de aardbeving op Haïti. Zij leggen uit hoe hun onderzoek helpen kan te snappen hoe zo'n ramp zich voltrekt, maar "we kunnen helaas geen toekomstige aardbevingen voorspellen. GPS-metingen zijn daarvoor geschikter."

  De breuk bij Port-au-Prince waarop de aardbeving van gisteravond plaatsvond, staat onder geologen bekend als gevaarlijk. In 2008 werd met GPS-metingen vastgesteld dat de Enriquillo-breuk op scherp stond om een beving met een momentmagnitude van 7,2 te veroorzaken.

  Een nieuw model van geofysici van de Universiteit Utrecht laat zien wat de oorzaak is van de spanningen op deze breuk. De resultaten zijn aangeboden ter publicatie in het Journal of Geophysical Research.
   
  Haïti ligt langs de noordrand van de Caribische plaat. Deze kleine tektonische plaat wordt gemangeld tussen zijn grote buren, de Noord- en de Zuid-Amerikaanse plaat. In het onderzoek werden alle krachten die op de Caribische plaat werken geschat door voorspellingen van mechanische modellen te vergelijken met metingen van spanningsrichtingen. Subductiezones (plaatgrens waar een plaat de aarde inzinkt) leveren de belangrijkste aandrijvende krachten, en wrijving op plaatgrenzen en breuken de belangrijkste weerstandskrachten.
   
  De resultaten van dit onderzoek kunnen helaas geen toekomstige aardbevingen voorspellen. GPS-metingen zijn daarvoor geschikter. Het onderzoek zorgt wel voor een beter begrip van dit soort aardbevingen.