Hamer verklaart onderwijs off limits bij bezuiniging

Nieuws | de redactie
9 februari 2010 | De PvdA vindt dat onderwijs een uitzonderingspositie moet hebben bij de heroverwegingen, een 'status aparte' in de woorden van fractieleider Hamer. Hiermee lijkt zij impliciet zowel Rutte als het CDA van repliek te dienen bij het debat over bezuiningen op lange termijn. Waarom nu en waarom zo?

Uitwerking Top 5motie

Met dit betoog neemt Hamer afstand van het uitgangspunt van deregeringspartijen, dat in het heroverwegingsdebat geen enkelonderwerp taboe zou zijn. Hamer vindt wel dat moet worden bekekenof er efficiënter gewerkt kan worden in het onderwijs, maar deeventuele opbrengst daarvan moet terugvloeien naar het onderwijs.Dit sluit aan op haar eerdere lijn bij de uitwerking van haar ‘Top 5 motie’.

Hamer kan zoveel politieke ruimte nemen om de agenda te zetten, ookin haar eigen partij, omdat anderen bewegingen maken die dezespeelruimte vergroten. Minister Verhagen maakte bijvoorbeeld dezerdagen bekend, dat de defensie in elk geval gespaard moet worden enzelfs versterkt, zulks ondanks de heroverwegingscontext. VVD-leiderRutte meldde gisteren bij Stenden Hogeschool inLeeuwarden bovendien, dat hij rond SF zich aansluit bij deopvatting van de PvdA. Ook hij betoogde, dat opbrengsten vanherijking van het beurzenstelsel moeten terugvloeien naarinvesteringen in het hoger onderwijs.

CDA-waarschuwingen helpen Hamer

Prominente CDA’ers als Theo Bovens en René Smit hebben ten aanzienvan SF eveneens gewaarschuwd voor ondoordachte ingrepen,terwijl CDA-topeconoom Sylvester Eijffinger bij de heroverwegingenpleit voor maatregelen die niet alleen ‘bezuinigen’, maar vooralook de kwalitatieve groei van de economie verhogen.

Dat levert een versterkt ‘noemereffect’ op, zodat via die groei denoodzaak tot vergaande bezuinigingen gerelativeerd kan worden.Dit is feite de lijn die ok Obama, Merkel en Barroso in gang hebbengezet bij de bestrijding van de crisis op de langere termijn.

Plasterk moet zich inhouden achter Bos

Voor Hamer speelt nog een belangrijk feit in de politiekekrachtsverhoudingen, dat vaak over het hoofd gezien wordt. MinisterPlasterk van OCW, haar partijgenoot, kan eigenlijk zelf weinig doenin dit debat. Hij is naast wouter Bos het enige lid van de PvdA inde ‘Zeshoek’ van het kabinet, waar het financieel-economisch beleidbepaald wordt. Dat lijkt mooi, maar maakt hem als onderwijs- enkennisminister erg kwetsbaar. Zou hij te veel pleiten voor de eigenOCW-parochie, wordt hij in het kabinet niet (meer) gezien alsgeloofwaardige partner in het bredere economische debat en dat rondde heroverwegingen.

Plasterk moet zich dus een tikje ‘inhouden’, waardoor Hamer alsoud-HO en SF specialist in de Kamer aanzienlijk meer speelruimteheeft om haar eigen visie vorm te geven en teagenderen. Wouter Bos komt momenteel bovendien niet veelverder dan geluiden als dat hij het begrip kenniseconomie”niet wil verengen tot iets wat alleen maar interessant is voorPechtold en zijn elite.”

Dat verklaart meteen het onderscheid in Hamers optreden indeze thema’s ten opzichte van het veel terughoudender optredenvan haar CDA-collega Pieter van Geel. En het verklaart tevens dezure reactie van CU-fractievoorzitter Arie Slob op de scherpe lijndie Hamer gisteren schetste.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK