• A
 • A
 • Levenswerk Roel in't Veld bekroond

  - De bestuurskundige, HO-topambtenaar, adviseur van vele ministers, organisaties en bedrijven, oud-lector bij INHolland en oud-voorzitter van Nederland Kennisland, prof. Roel in't Veld, krijgt een oeuvreprijs op het Festival van de Bestuurskunde.

  De Van de Spiegel prijs die In't Veld ontvangt op het Festival van de Bestuurskunde een eerbetoon aan een persoon uit de wetenschap of de praktijk van het Nederlandse openbaar bestuur die door zijn loopbaan of oeuvre een brug heeft geslagen tussen de bestuurskunde en het openbaar bestuur. Dat geldt a fortiori voor In't Veld, die nog recent zich sterk maakte voor de doordenking van het nieuwe thema 'kennisdemocratie'.

  In een indringend interview met ScienceGuide zei hij daarover onder meer: "Een kennisintensieve samenleving met internet en media vraagt een nieuwe doordenking van democratie. Ook het onderwijs zal moeten veranderen om mee te komen. Het is tijd voor een grote schoonmaak in het onderwijsbeleid".

  De oeuvreprijs die hem wordt uitgereikt is vernoemd naar Laurens Pieter van de Spiegel (1737-1800), die al op jonge leeftijd carrière maakte in het Nederlandse openbaar bestuur. Eerst was deze burgemeester van Goes, later raadspensionaris van Zeeland en ten slotte raadspensionaris van Holland tot aan de Franse bezetting.

  Van de Spiegel werd door zijn tijdgenoten beschouwd als een geleerde wiens werk van grote betekenis was voor de geschiedenis van het recht. Hij liet een uitgebreide collectie van brieven na en diverse verhandelingen over het functioneren van het recht, de politiek en het landsbestuur.