• A
 • A
 • Topman Leidse universiteit naar Stenden

  - Stenden Hogeschool heeft Robert Coelen benoemd tot directeur Internationalisering voor de verdere uitbouw van haar buitenlandse campussen. De afgelopen vijf jaar bekleedde hij dezelfde functie aan de Universiteit Leiden.

  Stenden is de enige hoger onderwijsinstelling in Nederland met nevenvestigingen in verschillende buitenlanden. Vanuit Leeuwarden zal de nieuwe directeur Internatrionalisering Robert Coelen de internationale activiteiten en campussen van de hogeschool proberen te versterken.

  Het is een avontuur waarin ook met tegenslagen rekening gehouden moet worden. Zo lukte het in 2008 - mede door de financiële crisis - niet om Stenden Berlijn van de grond te tillen. Ook heeft het ministerie van onderwijs - ondanks allerlei lovende uitspraken over het belang van internationalisering - de laatste jaren alleen maar op internationalisering bezuinigd. Desondanks groeit Stenden momenteel op alle vestigingen en wil het college van bestuur de verbindingen tussen de vestigingen de komende jaren met kracht versterken.

  Met Coelen haalt Stenden een gezaghebbend academicus in huis die goed thuis is in de internationale discussies over de ontwikkeling van hoger onderwijs en kwaliteit. Dr Robert Coelen bracht 30 jaar door in het Australische hoger onderwijs: eerst als student, toen als onderzoeker in de biologie en ten slotte als directeur internationalisering op de University of Queensland.

  De afgelopen jaren mengde hij zich in Nederland in het debat over ranking. Hij liet zich negatief uit over Studiekeuze123, dat volgens hem te veel gebaseerd is opinies die niet te verifiëren zijn. "De Nederlandse student zit ingebed in een collectief geheugen over tientallen jaren. De reputatie van universiteiten in dat collectieve geheugen verandert niet zo snel. Tegelijk zegt dat beeld - en dus ook Studiekeuze123 - weinig over hoe Nederlandse universiteiten zich verhouden tot instellingen in andere landen." Coelen pleitte daarom voor aansluiting bij een Europees rankingsysteem, zoals dat van het Duitse CHE.

  Binnenkort gaat bij Stenden ook de Schot Craig Thompson aan de slag. Thompson, die op diverse hotelscholen in het buitenland heeft gewerkt, wordt dean van de opleiding International Hospitality Management, een opleiding die Stenden aanbiedt in Leeuwarden, Qatar, Zuid-Afrika, Bangkok en Bali.