• A
 • A
 • Onderwijs hot topic voor 9 juni

  - De messen worden geslepen voor de Kamerverkiezingen van 9 juni. Kennis en onderwijs staan hoog op lijst van strijdpunten. ScienceGuide sprak met Jack de Vries (CDA) over tweestrijd, leiderschap en strategie. En Wouter Bos (PvdA) markeert zijn lijn ten aanzien van onderwijs in crisistijd.

  De verkiezingen voor de gemeenteraad werden al grotendeels gedomineerd door de landelijke politiek. Lijsttrekkers waren duidelijk bezig met zichzelf te positioneren richting de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni a.s.

  Onderwijs en crisis

  In het afsluitende debat in de Amsterdamse Melkweg gaven Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) aan dat onderwijs van fundamenteel belang is voor de kenniseconomie en daarmee voor de toekomst van Nederland. Fractievoorzitter Pieter van Geel (CDA) reageerde stellig dat er geen taboes zouden moeten zijn in tijden van crisis.

  PvdA-leider Bos heeft diezelfde lijn -uit zijn periode op Financiën- inmiddels verlaten en hield een vurig betoog over het belang van onderwijs in crisistijd. "Onderwijs is niet alleen een kostenpost, maar het is juist een krachtbron voor de toekomst. Daar moeten we in tijden van crisis niet in gaan snijden."

  Bos citeerde hiermee bijna letterlijk oud-CDA minister De Geus die in gesprek met ScienceGuide recent het volgende zei in zijn nieuwe rol als topman bij de OECD: "Daar zit het debat achter of je onderwijs moet zien als kostenpost of investering. Met vergelijkend onderzoek in de hand moet je het als investering zien." Hij schaart zich met deze uitspraken ook achter fractievoorzitter Hamer die onderwijs, geheel in lijn met de motie die haar naam draagt, al eerder off limits verklaarde in tijden van bezuinigingen. 'Mariëtte markeert' met haar betoog dus ook Wouter Bos en de politieke koers van de PvdA.

  Een nieuwe tweestrijd

  ScienceGuide sprak achter de coulissen van de Melkweg met CDA-staatssecretaris van Defensie Jack de Vries, een geducht kenner van politieke strategie en tactiek. "Na de tweestrijd tussen Balkenende en Bos in 2003 en 2006 is het natuurlijk de grote vraag wat in deze campagne de tweestrijd gaat worden. Het is niet ondenkbaar dat Geert Wilders (PVV) één van deze twee gaat worden en wie wordt dan zijn opponent?"

  De Vries voorziet dan ook een campagne waarin de premier als CDA-lijsttrekker de primaire uitdager zal blijken te zijn van de PVV-leider. Op de vraag of Jan Peter Balkenende nog wel voor een vijfde termijn als premier zou moeten gaan antwoordde de voormalig CDA-spindoctor dat het "zeer onverstandig zou zijn van het CDA om nu van politiek leider te gaan wisselen. Tenzij er natuurlijk bij de gemeenteradsverkiezingen hele gekke dingen zouden gebeuren. Dat weet je natuurljk nooit."