• A
 • A
 • "Live, dat is toch het lekkerste"

  - “Dit was het eerste debat waarin de politici een serieuze realitycheck kregen op hun betogen.” Alleen al daarom noemen professor Hester Bijl (TUDelft) en HAN-lector Frans Nauta het MTV-Coolpolitics tv-debat over kennis en innovatie ‘tamelijk uniek’. Wat was voor hun de kern van de politieke discussie over hoger onderwijs en onderzoek?

  "Dit was het eerste debat waarin de politici een serieuze realitycheck kregen op hun betogen." Alleen al daarom noemen professor Hester Bijl (TUD) en HAN-lector Frans Nauta het MTV-Coolpolitics tv-debat over kennis en innovatie 'tamelijk uniek'. Wat was voor hun de kern van de politieke discussie over hoger onderwijs en onderzoek?

  Beiden vonden het 'eervol', om als kennisexperts in het debat met zes topkandidaten als Ronald Plasterk en Maxime Verhagen die realitycheck te mogen plegen. "Het haalde het debat inhoudelijk omhoog omdat de focus steeds als dat nodig was op de feiten werd gelegd", zegt Nauta.

  Geen getoeter

  SP-deelnemer Harry van Bommel zei na afloop dat hij onder de indruk was van de formule en de inhoud. "Je ziet dat men hier niet alleen maar door elkaar heen toetert, omdat je je eigen spreektijd zelf moet bewaken en doseren, en omdat de inhoudelijke leiding van dit soort debat gewoon veel beter is dan bij de anderen. Bij RTL of de NOS praat iedereen maar door elkaar heen en proberen ze bij elkaar via Wester of Mingelen puntjes te scoren. Het viel mij echt op, dat men dat hier veel minder doet en het ook niet erg lukte toen bijvoorbeeld Plasterk dat toch probeerde."

  De drie kennisexperts - Noorda, Bijl en Nauta - hadden daarmee veel inbreng in de inhoudsversterking van het debat. Hester Bijl vertelt dat zij nog een keer extra haar vinger had opgestoken, maar het debat toen al op z'n einde liep. Haar hartenkreet was "pas nou op met het aanwijzen van allerlei nieuwe R&D thema's waar we dan weer subsidiecircussen voor opzetten. Ik ben soms de helft van mijn tijd als hoogleraar doende met zulke procedures, dingen in te vullen en aan te vragen. Daarbij betwijfel ik soms of je als land elk succesvol stuurt met veel van zulke thema's. Dat is toch een beetje de sturing zoals in het oude Rusland."

  Cutting edge

  Nauta viel haar bij en pleitte voor lange termijn gerichte projecten die de onderzoekers meer ruimte geven om ze concreet in te vullen op wat in hun vak cutting edge is. "Dat zit in die onderzoekers zelf en vang je niet met ambtelijke procedures." Hester Bijl wijst op een succesvol voorbeeld. "Reken ons na vijf jaar maar flink af op de resultaten. Dat doen ze nu in Zwitserland bijvoorbeeld ook met de nieuwe lange termijn investeringen bij de ETH in Zürich, die in Lausanne en kennisorganisaties en bedrijven. Ik hoef geen blanco cheque, geef ons maar scherpe criteria met zulke ruimte voor de langere termijn."

  Meest boeiend vonden Nauta en Bijl het scherpe rondje van presentator Farid Tabarki over de feiten van de investeringen in kennis. Hoeveel doet elke partij nu concreet extra? "Heel feitelijk, niet zwammen. Dat was erg verhelderend", zegt Nauta. "Dat zie je dus in die andere debatten ook nooit."

  VVD en GL laten punt liggen

  Opvallend vonden de kennisexperts hoe weinig de politici ingingen op hun voorzet dat echt goede kennisontwikkeling, ook door studenten, vaak via ondernemerschap, start-ups en dergelijke tot bloei komt. "Dan zijn het toch weer typisch onderwijsspecialisten die aan het woord zijn, niet onderzoeksmensen. In het onderwijs let men daar nog heel weinig op, daar praat men liever over regels en activiteiten van de overheid. Ook de VVD liet dit punt gewoon liggen en zelfs GroenLinks terwijl die op het punt van groene bedrijvigheid en start-ups goede dingen in hun programma hebben staan. Ik vond dat eigenlijk fascinerend", zegt Nauta.

  Presentator Farid Tabarki is in zijn terugblik tegen ScienceGuide kort en bondig: "Wat gaat zo'n uur toch vreselijk snel om, ze gingen er ook lekker in allemaal. Het was levendig zonder dat getoeter door elkaar heen. En het was heerlijk live hè? Live, dat is toch het lekkerste."

  Het MTV-Coolpolitics tv-debat wordt zaterdagavond 5 juni om 20:00 uur herhaald op MTV.
  Het videoverslag van het debat door de 'Razende Reporters' van de HAN bekijkt u hier.