• A
  • A
  • Noord Korea blijft verbijsteren

    - Wat is er gaande in Pyongyang? Farid Tabarki (Studio Zeitgeist, lid redactieraad ScienceGuide) reisde enkele weken geleden naar Noord Korea. "De naadloze perfectie is de ultieme maakbaarheid. Het individu wordt daarin letterlijk opgeheven. Hij gaat op in het geheel."

    "Op het plein voor het oorlogsmonument was één kraampje. Daar kon je flesjes drinken kopen, maar de bevolking heeft primair voedselbonnen voor de loketachtige winkels. Zag ik daar in dat kraampje zomaar een blikje Coca Cola staan! Meteen er op af, een collectorsitem.

    En toen merkte ik hoe het is om te leven in een soort geen-geld-economie. Ik had een biljet van 10 yuan, ongeveer 1 euro waard bij het officiële wisselen. De winkelier wees dat meteen af, dat kon echt niet. Hij had zoveel wisselgeld helemaal niet en zo meer en ik kon geen voedselbon overhandigen. Ik bood aan hem het biljet te schenken in ruil voor dat mooie blikje, maar 'oh nee!', afwijzende gebaren. Op dat moment snelde een begeleider toe en die regelde het streng. Ik kreeg mijn blikje, de kraamhouder moest het biljet aannemen."

    Lees het volledige, soms onthutsende, vaak ongewild komische, met Tabarki's unieke foto's geillustreerde en steeds tot nadenken stemmende reisverhaal 'Hamer, sikkel en penseel' hier op ScienceGuide