• A
 • A
 • Kunst, chemie en restauraties

  - Nederland heeft een naam hoog te houden op het gebied van kunstrestauratie en chemie. Binnen het nieuwe NWO-onderzoeksprogramma Science4Arts worden deze disciplines geïntegreerd, waardoor de positie van ons land verder wordt versterkt. Van 9 tot 11 januari 2011 komen internationale experts bijeen op deze terreinen voor het eerst bijeen in Amsterdam.

  Deze meeting wordt georganiseerd door het Rijksmuseum in samenwerking met de nationale wetenschapsfinancier NWO en de Amerikaanse Getty Foundation. De expertmeeting behandelt de state of the art wat betreft de restauratie van houten panelen van bijvoorbeeld schilderijen. Denk aan het Lam Gods in de kathedraal van Gent, de Adam en Eva van Dürer in het Prado, maar ook 17e-eeuwse kabinetten waarvan het Rijksmuseum een aantal topstukken heeft.

  Deelnemers komen van onder meer het Metropolitan Museum New York, de National Gallery Londen, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum en wetenschappers van Nederlandse en buitenlandse universiteiten. Uit ons land bijvoorbeeld Joris Dik (TUD), Jaap Molenaar (WUR), Anne van Grevenstein (UvA) en Henk Schellen en André Jorissen (TU/e). Nog niet eerder zaten internationale kopstukken op gebied van verschillende disciplines zoals hout, klimaat, chemie, kunstgeschiedenis en restauratie bij elkaar.

  De expertmeeting is een van de eerste activiteiten binnen het onderzoeksprogramma Science4Arts. Met Science4Arts wil NWO de (inter)nationale praktijk van conservering en restauratie op een nog hoger plan tillen. Ook heeft het programma de ambitie om interdisciplinair getrainde professionals op te leiden, en hiermee een bijdrage te leveren aan het behoud van cultureel erfgoed.

  NWO werkt voor dit programma samen met de Amerikaanse National Science Foundation, het Franse Soleil dat geavanceerde synchrotronfaciliteiten biedt, en met de prestigieuze Getty Foundation. Meer informatie: www.nwo.nl/science4arts