• A
 • A
 • Middel kanker herstelt ook dwarslaesie

  - Een middel tegen kanker dat ook op twee manieren het herstel van zenuwweefsel na een dwarslaesie bevordert. Dat blijkt uit de eerste resultaten van internationaal onderzoek van onder andere UU-celbioloog Casper Hoogenraad. Hij krijgt € 1,5 miljoen van NWO voor verder onderzoek naar ‘Taxol’.

  "Het voordeel van Taxol is dat het een reeds goedgekeurd geneesmiddel is en dat er al veel bekend is over de interacties met het menselijk lichaam", vertelt Hoogenraad. Taxol wordt normaal gesproken als chemotherapiemiddel tegen kanker gebruik, maar blijkt nu ook het herstellend vermogen van zenuwweefsel te bevorderen. Het middel onderdrukt twee effecten van een dwarslaesie die de groei van nieuwe zenuwcellen belemmeren.

  Na een dwarslaesie raakt het skelet van de zenuwcel (cytoskelet) instabiel. De kleine eiwitbuizen die het skelet van de cellen vormen, in de beschadigde zenuwcel, zijn na een dwarslaesie volledig door de war geraakt. Dit blokkeert een gestructureerde groei van de cel. Daarnaast ontstaat er na een dwarslaesie littekenweefsel op de plek van verloren weefsel, waardoor nieuwe zenuwcellen moeilijker gekweekt worden.

  Eerste resultaten veelbelovend

  Casper Hoogenraad is namens de UU de Nederlandse leider van een breed internationaal onderzoek dat tevens wordt uitgevoerd aan het Max Planck Institute of Neurobiology in Duitsland en het Kennedy Krieger Institute en de University of Miami in de VS. Met de Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro zal Hoogenraad nu een Nederlandse onderzoeksgroep opzetten die de mogelijkheden en eventuele risico's van het alternatieve gebruik van het geneesmiddel verder moet gaan onderzoeken.

  De eerste onderzoeksresultaten die onlangs in wetenschappelijk tijdschrift Science verschenen, stemmen Hoogenraad positief. Taxol kan bij de behandeling van ruggenmergletsel zeer plaatselijk worden toegediend en omdat het in lage dosis wordt toegediend vallen de bijwerkingen mee. "Er moet nog veel onderzoek gedaan worden, maar dit zijn al veelbelovende resultaten."