• A
 • A
 • Twente en Utrecht scoren met Open Access

  - De universiteiten van Twente en Utrecht publiceren in Nederland het beste via Open Access. Ook wereldwijd doen zij het goed, zo blijkt uit The Ranking Web of World Repositories. Twente reageert verheugd: “Voor ons is UTpublications een etalage waarin we precies kunnen laten zien wat we hier aan kennis produceren.”

  In The Ranking Web of World Repositories, van het Spaanse Cybermetrics Lab, is verder een bescheiden rol weggelegd voor Nederland. Naast Utrecht en Twente scoort ook de Rijksuniversiteit Groningen nog net een plaatsje bij de eerste 25. Daarna is het lang wachten op een Nederlandse notering op de lijst met 1120 internationale kennisinstituten met een wetenschappelijke database. Er is dus ruimte voor verbetering.

  Open Access is al enige tijd een belangrijk onderwerp in de academische wereld. SURF deed al onderzoek naar hoe wetenschappelijke tijdschriften geld kunnen verdienen aan open access publiceren en het NWO heeft het onderwerp recent ook hoog op de agenda gezet. In Twente is men al sinds 2002 bezig met het systematisch publiceren van hun onderzoeken. "We stimuleren hier zo veel mogelijk dat onze onderzoekers hun artikelen via het systeem openbaar maken", vertelt Maarten van Bentum, van Servicecentrum Bibliotheek & Archief.

  In de Spaanse OA-ranking is geen plaats voor Nederlandse HBO-instellingen. Het publiceren vanuit kenniskringen en lectoraten heeft de nodige impuls nodig, zo blijkt ook uit het onderzoek 'Stromen van kennis' van SURFshare. Doekle Terpstra en Johannes van der Vos schrijven hierover in het onderzoek: "Open Access is voor hogescholen het voertuig om kennis te delen, te laten circuleren maar ook om samen met anderen nieuwe kennis te creëren."

  Op de UT wordt inmiddels 70 van de gepubliceerde artikelen via Open Access gedeeld en bestaat de database inmiddels uit 15.000 artikelen. Met name voor het HBO, waar praktijkgestuurd onderzoek een duidelijke link met de omgeving in bedrijfsleven en samenleving heeft, is hier nog veel winst te boeken. "Er is nog een wereld te winnen," zou Terpstra zeggen.