• A
 • A
 • Utrecht scoort bij Vici

  - Utrecht is net als in 2010 de 'winnaar' bij de Vici-subsdies van NWO. De UU en het UMCU ontvangen er zeven, tegenover vijf vorig jaar. In totaal krijgen 32 wetenschappers anderhalf miljoen euro ter bevordering van hun onderzoek, van succesvol afvallen tot landbouwontwikkeling in Afrika.

  Met zeven subsidies voor onder andere onderzoek naar taalbegrip, biologische ADHD en mensenrechten pikt Utrecht ook dit jaar het grootste stuk van de Vici-taart mee. De TU/e (5) en de RUG en de VU (beiden 4) scoren ook relatief goed. Opvallend is dat Erasmus dit jaar niet in de prijzen is gevallen.

  Voor de Vici-subsidies van 2011 schreven zich in eerste instantie 215 onderzoekers in waarvan er 103 werden uitgenodigd een hun voorstel verder uit te werken. Deze aantallen zijn vergelijkbaar met vorig jaar toen uit 220 voorstellen uiteindelijk 31 onderzoekers een subsidie ontvingen. Zes van de 32 subsidies gingen dit jaar naar een vrouw, daar waar dat er vorig jaar nog zeven waren.

  De Vici-subsidies worden jaarlijks toegewezen aan senioronderzoekers die een onderzoeksgroep willen opzetten. De subsidies vinden plaats in het kader van de Vernieuwingsimpuls. De Vernieuwingsimpuls richt zich op onderzoekers die uitdagend en grensverleggend onderzoek willen doen en  is opgezet in samenwerking met OCW, KNAW en de universiteiten.

  De hele lijst met 'winnaars' is hier te vinden.