• A
 • A
 • Anka Mulder leidt wereldwijd HO-consortium

  - Anka Mulder, de directeur Onderwijszaken van de TU Delft, wordt de nieuwe voorzitter van het wereldwijde consortium voor Open Course Ware. Voor het eerst een vrouw en voor het eerst een Nederlander.
  Het Open Course Ware Consortium heeft Anka Mulder, directeur Onderwijs en Studentenzaken van de TU Delft, donderdag gekozen tot nieuwe
  president. Mulder neemt het stokje over van Steve Carson van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Carson zat het consortium de eerste drie jaar voor, nadat vanuit MIT de ontwikkeling van zulke open onderwijsbronnen met nadruk was geinitieerd. 

  Meer dan 250 HO-instellingen - van MIT, Johns Hopkins, de Korea University, tot Paris Tech - zijn lid van het consortium. Nederlandse leden zijn TU Delft en de Open Universiteit.

  Visie op investeringskans voor Nederland

  Anka Mulder schreef recent met de rector van de TU Delft, Karel Luyben, een stuk op ScienceGuide over de manier waarop president Obama investeren gaat in zulke open onderwijsbronnen.

  "Niet alleen de USA, maar ook de Britse overheid ondersteunt de ontwikkeling van Open Course Ware (OCW) al enige jaren met forse subsidies. Gevolg daarvan is dat de Open Universiteit UK nu een van de wereldleiders is op dit terrein: miljoenen mensen uit binnen- en buitenland maken gebruik van hun digitale onderwijsmateriaal. Amerika en het Verenigd Koninkrijk bevestigen hun koploperspositie. Nederland ook?"

  "Nederland is een van de meest digitale landen ter wereld. Vrijwel iedereen heeft toegang tot internet. SURF heeft daarbij gezorgd voor een uitstekende digitale ontsluiting van het hoger onderwijs. Dat geeft ons land een potentiële voorsprong als het gaat om het inzetten van ICT in het onderwijs, het combineren van digitaal en live onderwijs en het experimenteren met nieuwe onderwijsvormen, om het Verenigd Koninkrijk en ook Spanje in te halen en China en India voor te blijven."