• A
 • A
 • Stofwolken rond Islamconferentie

  - De PVV klaagt bij het kabinet over de conferentie ‘Applying sharia in the West’ bij Universiteit Leiden. Er zou sprake van samenwerking zijn met de omstreden European Council for Fatwa and Research (ECFR). Onzin, zegt hoogleraar Maurits Berger. “Geen idee waar die stelling vandaan is gekomen.”

  Volgens Berger, hoogleraar Islam en westerse samenlevingen, is er geen sprake van samenwerking met de ECFR. "Er zullen ook geen sprekers vanuit deze organisatie aanwezig zijn. Alle sprekers zijn professoren van Westerse universiteiten. Het is een debat van feiten en niet van meningen," zegt Berger tegen universiteitsblad Mare.

  Enge sjeik?

  PVV-Kamerlid Joram van Klaveren stelde vragen aan OCW-minister Marja van Bijsterveldt en minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner. Een 'extremistische, antisemitische en homofobe sjeik' zo werd EFCR voorman Al-Qaradawi door Van Klaveren getypeerd. Bovendien zou de samenwerking van de Leidse universiteit met deze man en zijn organisatie een toonbeeld zijn van de "voortgaande islamisering van het onderwijs."

  Van Klaveren geeft tegen Elsevier aan te hopen dat de vermeende samenwerking wordt beëindigd. Meningsvrijheid, vrijheid van onderwijs en academische vrijheid acht hij beperkt voor zover een kennisinstelling publieke bekostiging ontvangt, zo blijkt uit het betoog van de PVV-volksvertegenwoordiger. "Iedereen mag zijn mening uiteraard verkondigen. Maar het lijkt ons onverstandig om indirect belastinggeld te verspillen, want dit gebeurt via de universiteit, aan groeperingen met zulke opvattingen."

  Uren en dagen bezig

  Maar van samenwerking blijkt geenszins sprake, eerder van factfree politics. De hoogleraar ergert zich dan ook over de ontstane ophef. "Ik vind het vervelend dat de PVV even snel iets roept en dat wij dan uren en dagen bezig zijn om de onjuistheden recht te zetten."

  Berger vindt ook zelf de titel van de conferentie prikkelend, maar dat is gebruikelijk voor een wetenschappelijk evenement waarin wezenlijke maatschappelijke thema's aangesneden worden. De conferentie 'Applying Sharia in the West' vindt plaats op 20 en 21 juni in Leiden.