• A
 • A
 • NASA met LEGO naar Jupiter

  - Juno staat klaar voor vertrek naar Jupiter. De NASA-ruimtesonde van $1,1 miljard zal informatie verzamelen over hoe de eerste planeet van ons zonnestelsel is ontstaan. Drie LEGO-poppetjes gaan mee als ruimtetoeristen.

   

  Als Juno morgen vertrekt komt het ruimteschip over vijf jaar aan bij Jupiter. Daar zal de sonde het ontstaan van de gasgigant onderzoeken en data verzamelen over de structuur, atmosfeer en magnetosfeer. "Juno's color camera will provide close-up images of Jupiter, including the first detailed glimpse of the planet's poles", aldus NASA.

  De astronauten hoeven zich onderweg niet te vervelen, want niet eerder trommelde NASA zo'n bijzondere crew op. De ruimteorganisatie vroeg de Deense blokjesfabrikant of ze unieke 'ruimteLEGO' mochten meenemen om Juno te vergezellen. LEGO vond het prachtig en ontwikkelde drie ultieme collectorsitems voor NASA: Galileo Galilei en de goden Jupiter en Juno.

  De poppetjes zijn niet van plastic maar van aluminium. Het plastic zou de gevoelige apparatuur en instrumenten aan boord in de weg zitten en bovendien hoopt LEGO zo dat de figuurtjes langer zullen overleven in de ruimte. Daar hangt wel een prijskaartje aan: de poppetjes kosten rond de  15.000.

  Een eerbetoon

  Galileo was in 1610 de eerste die met zijn innovatieve telescoop (die het LEGO-poppetje ook bij zich draagt) de vier manen rond Jupiter ontdekte. Io, Europa, Ganymedes en Callisto staan daarom ook wel bekend als de Galileïsche manen?. De ontdekking zou uiteindelijk leiden tot het bewijs bij Copernicus' theorie dat niet de Aarde maar de zon in het middel van ons ruimtestelsel staat.

  Het LEGO-figuur is het niet het enige eerbetoon aan Galileo dat NASA meeneemt. Juno neemt aan boord ook een plakkaat mee, geschonken door de Italiaanse ruimtevaart, met daarop een afbeelding van een zelfportret van Galileo. Tevens bevat het de tekst - in Galileo's handschrift - die hij schreef over de ontdekking van de manen.

  Symboliek

  De poppetjes Juno en Jupiter spreken voor zich, al voegde NASA nog wat extra symboliek toe aan het lanceren van het godenstel met betrekking tot de missie:

  'In Greek and Roman mythology, Jupiter drew a veil of clouds around himself to hide his mischief. From Mount Olympus, Juno was able to peer through the clouds and reveal Jupiter's true nature. Juno holds a magnifying glass to signify her search for the truth, while her husband holds a lightning bolt.'

  Meer over Juno zie hier.