• A
 • A
 • De cijfers achter de cijfers

  - De begroting 2011-2012 bevat een reeks verrassingen voor universiteiten en hogescholen: komende klappen voor academische ziekenhuizen, de vloek van het studiesucces, forse extra’s voor top-HBO-centra en de gulzigheid van Edith Schippers.

  1.)    De UMC's hangt een zwaard van Damocles boven het hoofd. Minister De Jager noemt hen spottend. "een bad met vijf kranen" dat zo blijkbaar lekker vol loopt. Al begin 2012 zijn forse ingrepen te verwachten. Lees hier de feiten en cijfers.

  2.)    Hoger onderwijs krijgt meer geld voor de groei van het studentental. Maar de toevloed is sneller. Jongeren zien hun kans in de vergrijzende arbeidsmarkt: in crisistijd studeren betekent straks bij babyboomuittocht profiteren. HBO en WO zitten zo financieel verder klem. Lees hier de feiten en cijfers.

  3.)    De Centres of Expertise voor de beste HBO-kenniscentra in bèta-techniek krijgen een stevig vervolg. Drie waren als pilot al gestart: HAN, Avans, Zuyd. Nu komen er voor alle EL&I topsectoren nog zeker zes bij. Hetzelfde gebeurt in het MBO, dus gezamenlijke initiatieven zouden extra kansrijk kunnen zijn. Ruim €14 miljoen komt hiervoor beschikbaar.

  4.)    Meevallers in de SF in 2012 en 2013 komen niet de kwaliteit van het HO ten goede. De explosie van de zorgkosten en de veto's van de PVV op ingrepen daarin maken dat de HO/SF-middelen in de VWS-uitgaven verdwijnen. Volgens de regels van de serieuze budgettechniek - én de Zalmnorm - is dat een doodzonde, maar nood breekt blijkbaar wet.