• A
 • A
 • LUMC in space

  - Tijdens de ruimtereis van André Kuipers is er ruimte voor één Nederlands experiment. Daarvoor zorgt de afdeling Neurologie van het LUMC. De onderzoekers, dr. Alla Vein en de groep van prof. dr. Michel Ferrari, bestuderen al enkele jaren hoofdpijn in de ruimte.

  De eerste resultaten van het onderzoek naar 'astronautenhoofdpijn' verschenen in juni 2009 in Cephalalgia. Deze publicatie kreeg veel internationale media-aandacht. De onderzoekers bestudeerden daarna hoofdpijn onder omstandigheden van kunstmatige gewichtloosheid in zogenaamde Bed Rest Studies.

  Symboliek met astronaut

  Deze multicenter-onderzoeken, geleid door ESA, vinden vooral plaats in Toulouse en Keulen. Vrijwilligers liggen in bed met hun hoofd naar achteren gekanteld, om op aarde gewichtloosheid na te bootsen. De ultieme droom van de wetenschappers komt uit nu zij de kenmerken en het vóórkomen van deze hoofdpijn tijdens een daadwerkelijke ruimtemissie kunnen onderzoeken. Omwille van de symboliek is gekozen voor een Nederlandse astronaut als eerste uitvoerder van het enige Nederlandse experiment.

  Tijdens zijn 169 dagen durende verblijf zal Kuipers voor ESA (European Space Agency) meer dan twintig experimenten uitvoeren. Die moeten inzicht verschaffen in onder andere menselijke fysiologie, vloeistoffysica, materiaalwetenschappen, straling, biologie en technologie. De meeste onderzoeken  worden uitgevoerd in het Columbus-laboratorium, een Europees laboratorium binnen het ISS.

  Voorbereiding in gang

  André Kuipers, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Petitt zullen met behulp van een Sojoez-ruimtevaartuig vanuit Kazachstan naar het ISS worden gelanceerd. De astronauten bereiden zich hierop voor in het NASA Johnson Space Center in Houston, Star City in Rusland en het European Astronaut Centre in Keulen. Alle onderzoekers komen naar deze centra om vóór en na vlucht wetenschappelijke gegevens te verzamelen. Alla Vein was om die reden vanuit het LUMC in oktober al naar Keulen gekomen.