• A
 • A
 • Namen taboe in Tweede Kamer

  - Kamerleden mogen wel over lastige punten in het HO en R&D praten, maar namen noemen is opeens niet toegestaan van voorzitter Verbeet. Hoe duid je dan een Geert Dales, een Roos Vonk of Diederik Stapel?

  Kamervoorzitter Gerti Verbeet was streng. Het OCW-debat kon niet om grote zaken heen als Theo-routes, Stapel-rapportages, Inholland-affaires en andere gebeurtenissen. Maar als een woordvoerder dit deed, werd deze afgehamerd. Men mocht geen 'Roos Vonk' of 'Diederik Stapel' bij name noemen.

  De preses dwong tot het aangeven van een omschrijvende duiding van de zaak die de kenniswoordvoerders met de regering en elkaar wilden bespreken in 's Lands Vergaderzaal. Meel in de mond, zoals dat past bij een fake-onderzoek naar vleeseters?

  A pile of things

  SP'er Jasper van Dijk vond geheel nieuwe formules voor zijn behoefte aan agendering. Verbeet kon niet hameren toen hij zei: "Ik spreek over de geruchtmakende zaak van een hoogleraar wiens naam in het Engels klinkt als 'a pile of things'."

  Dit inspireert direct voor het geval Verbeet deze werkwijze zou willen voortzetten.

  Over Watergate zouden Kamerleden kunnen zeggen: 'Ik verwijs naar de affaire die werd vernoemd naar het appartementencomplex aan de Potomac rivier, waar 25 jaar na deze beruchte zaak de stagaire Monica Lewinski een flat betrok."

  Over de zaak Von und Zu Guttenberg: "Ik verwijs naar de plagiaat-dissertatie van een Duitse minister van zeer chique, oude adel, wiens naam dan ook terecht doet denken aan de 15e eeuwse uitvinder van de boekdrukkunst."

  Over de Theo-route: "Ik verwijs naar de afstudeerroutes in het HBO die vernoemd zijn naar een docent met dezelfde  voornaam als de Gouverneur van Limburg, de heer Bovens, en een VVD-icoon uit deze Kamer."

  En over de Lockheed-affaire: "Ik verwijs naar de zaak van een luchtvaartbedrijf dat vernoemd was naar hang- en-sloot-werk en dat een bijzondere band had met een prins-gemaal over wie later schavuitachtige televisieseries zijn gemaakt."