• A
 • A
 • Nieuw toptalent Jonge Akademie

  - De KNAW heeft de namen van tien nieuwe, uitmuntende wetenschappers die in maart 2012 de Jonge Akademie komen versterken bekendgemaakt. Onder hen zijn twee wetenschappers van het Amolf-instituut van FOM en twee vooraanstaande neurowetenschappers.

  De Jonge Akademie, binnen de KNAW het zelfstandig platform voor jonge topwetenschappers, selecteert haar leden op basis van wetenschappelijke excellentie, interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie.

  Eén van de nieuwe Jonge Akademie-leden is neurowetenschapper Alexander Sack van de Universiteit Maastricht. Sack was begin dit jaar te gast bij het NVAO-congres over onderzoeksmasters in Den Haag. ScienceGuide sprak met hem onder meer over het succes van de onderzoeksmaster 'Cognitive and Clinical Neuroscience'.

  Universiteit met visie

  "Ik ben in Maastricht komen werken omdat het een universiteit met een visie is. De Faculteit der Psychologie en Neurowetenschappen bevat een aantal 'Principal Investigators' die op hun vakgebied wereldberoemd zijn. Het is dus een toponderzoek faculteit met een top onderzoekinfrastructuur", was Sack destijds lovend over de Universiteit Maastricht.

  Sack is tevens actief betrokken bij de Studienstiftung des Deutschen Volkes, gericht op het samenbrengen van uitmuntende Duitse studenten met een brede wetenschappelijke interesse. Het is zijn eigen multidisciplinaire visie die Sack nu een plek in de Jonge Akademie oplevert. Naast Sack wordt ook neurowetenschapper dr. Jeroen Geurts van de VU lid van de Jonge Akademie.

  Het Amolf-instituut van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) is goed vertegenwoordigd met twee nieuwe Jonge Akademie-leden. Dr. Femius Koenderink en dr. Mirjam Leunissen, beiden natuurkundigen, zijn ook aan de talententak van KNAW toegevoegd. Koenderink en Leunissen doen onderzoek naar respectievelijk lichtbundels op nanoschaal en synthetisch DNA.

  Jongste vrouwelijke hoogleraar

  In de voordracht voor de Jonge Akademie zijn verder onder meer topwetenschappers van de Radboud Universiteit, de UU, TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Leiden en de UvA opgenomen. Het jongste nieuwe lid van de Akademie is scheidingstechnologe prof. dr. ir. Maaike Kroon van de TU Eindhoven. De 30-jarige Kroon was eind vorig jaar ook al de jongste vrouwelijke hoogleraar van Nederland.

  De CV's van alle tien de nieuwe leden van de Jonge Akademie leest u hier.