• A
 • A
 • University College Friesland van start

  - Friesland heeft eindelijk weer een universiteit. Exact 200 jaar nadat de Universiteit van Franeker haar deuren sloot, gaat University College Friesland van start. Geen klassieke universiteit, maar een samenwerking van Friese kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

  Het UCF is een innovatieve academische netwerkorganisatie, een Fries initiatief dat gebruik maakt van een dynamisch netwerk van toonaangevende regionale, nationale en internationale partners. Vanuit de bundeling van deze krachten wordt een toekomstgericht onderzoek- en onderwijsaanbod ontwikkeld.

  Geen klassieke universiteit

  Thea Koster, wethouder onderwijs in Leeuwarden is verheugd met de samenwerking. "Het is geen klassieke universiteit, maar een netwerkuniversiteit, een samenwerking van HBO's, R&D en bedrijfsleven in verschillende Friese hotspots als Water, Toerisme, Meertaligheid, Leefbaarheid, Duurzame energie, en Groene Life Sciences. Deze organisaties werken samen om op die gebieden onderwijs, kennisdeling en onderzoek  aan te bieden."

  Hoewel er nu nog geen eigen opleidingsaanbod is, verwacht het UCF in september al wel de eerste masteropleidingen te kunnen aanbieden. "Binnen de hotspots Water en Meertaligheid loopt de accreditatie momenteel al. De bedoeling is dat we topstudenten na het HBO ook in Friesland weten te houden," vertelt Koster.

  Voorzitter van de nieuwe universiteit wordt oud-RUG-rector Frans Swarts, die ook de Stichting University College Friesland heeft geleid. "Naast het bestuur, komt er ook een stevige Raad van Toezicht waarin ook het bedrijfsleven vertegenwoordigd is."

  Stenden hotspot Toerisme

  Ook Stenden Hogeschool heeft zitting in het UCF en heeft daarbinnen de verantwoordelijkheid over de hotspot Toerisme, zegt wethouder Koster. Ook dit moet op termijn leiden tot universitaire masteropleidingen. "Komend september komt nog te vroeg, maar Stenden is al heel lang aan het kijken of ze op hun HBO-structuren een academisch vervolg kunnen geven. Ze zitten nu midden in het proces om de opleiding zo te vormen dat die geaccrediteerd kan worden."

  Koster benadrukt dat het UCF vooralsnog uitgaat van de structuren die al liggen bij de verschillende samenwerkende instellingen. Toch is er in Leeuwarden al een stukje tastbare universiteit te vinden. "We hebben al een gebouw waar studenten terecht kunnen als ze hun bul hebben gehaald, maar we gaan nog op zoek naar een echt academiegebouw."

  Alle informatie over het nieuwe UCF vindt u hier.