• A
 • A
 • Houd band met talent warm

  - Een volledige studie aan een buitenlandse instelling is voor veel studenten onbetaalbaar. De recente bezuiniging op het Huygens Scholarship Propgramme beperkt nog verder de mogelijkheden. Dat is de conclusie van het rapport dat NEWS gisteren presenteerde aan staatssecretaris Zijlstra.

  NEWS (de Stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten) - het netwerk van Nederlandse studenten in het buitenland - concludeert in het rapport dat in het buitenland studeren op deze manier blijft voorbehouden aan de rijkste laag van de bevolking. Zijlstra gaf bij de aanbieding van het document aan dat bij de herstructurering van de SF rekening zal worden gehouden met Nederlandse studenten met internationale ambities.

  Naast de beperkte financiële steun in Nederland voor studenten met internationale ambities, schiet ook de informatiestrekking over studeren in het buitenland tekort, zo stelt NEWS. Instellingen hebben zelf de verantwoordelijkheid voor het verstrekken van informatie, maar aangezien de motivatie voor internationale mobiliteit ontbreekt bij universiteiten en hogescholen blijft de informatieverstrekking onder de maat.

  De staatssecretaris geeft aan dat hij bij Nederlandse hoger onderwijsinstellingen wil gaan benadrukken dat internationale mobiliteit twee kanten heeft. Zijlstra: "Uitgaande mobiliteit is even belangrijk als inkomende mobiliteit. Het zou goed zijn als studenten, als het even kan, aan het buitenland ruiken. Dit zal worden meegenomen bij de accreditatie van onderwijsinstellingen."

  Jan Anthonie Bruijn, de kersverse voorzitter van de Adviesraad Wetenschaps- en Technologiebeleid en lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting NEWS stelde dat regering en onderwijsinstelling zich sterker moeten maken voor studenten met buitenlandse ambities. "Ze zijn vaak ambitieus en doen veel kennis en ervaring op in het buitenland. Ik ben zeer verheugd om te lezen dat zij na afloop van hun studie willen terugkeren naar Nederland omdat onze kenniseconomie ze erg hard nodig heeft. Daarom doet de overheid er goed aan om uitgaande internationale mobiliteit mogelijk te maken en de banden met deze studenten warm te houden."

  Het volledige onderzoeksrapport van NEWS leest u hier.