• A
 • A
 • Stenden installeert lector Scenarioplanning

  - Hoe ziet de sector toerisme er over 20 jaar uit? Stenden speelt in op deze vraag en installeert op 20 januari Albert Postma als lector Scenarioplanning; een manier om te zien wat er in de bedrijfsomgeving gebeurt en in te spelen op de mogelijke consequenties ervan.

  "We willen ook een meer toekomstgerichte houding bij studenten bevorderen", zei Postma in juli vorig jaar tegenScienceGuidetoen bekend werd dat hij het lectoraat Scenarioplanning vorm zou gaan geven. Op die manier hopen de Toerisme-opleidingen van Stenden te profiteren van het onderzoek dat Postma gaat doen.

  De sector van vrijetijd, recreatie en toerisme heeft bij het maken van beleid en het ontwerpen van nieuwe strategieën een toenemende behoefte aan inzicht in wat er de komende jaren te wachten staat. Doordat de ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgen, is er in de toeristische industrie behoefte aan scenario's waar bedrijven en organisaties hun toekomstplannen op kunnen inrichten.

  Noord Nederland als focus

  Postma, wiens lectoraat een centrale plaats inneemt binnen European Tourism Futures Institute (ETFI) van Stenden, gaat onderzoek doen naar de uitdagingen waar de toeristische sector zich de komende jaren voor zal vinden.

  "Wij gebruiken scenarioplanning om te kijken hoe we kunnen inspelen op verschillende uitdagingen waar de regio voor staat." Het onderzoek van Postma zal zich focussen op het toerisme in Noord-Nederland en past in dat opzicht in het Sectorplan Noord dat ook toerisme als focus heeft.

  Het ETFI wil zich in de komende jaren ontwikkelen tot het meest toonaangevende instituut op het gebied van toekomststudies en scenarioplanning binnen het toerisme. Bovendien moet vanuit het kenniscentrum ook de brug geslagen worden met de onderwijsprogramma's die Stenden op dit vlak aanbiedt.