• A
 • A
 • Vier Zuidpool-labs voor Nederland

  - Voor het eerst heeft Nederland eigen laboratoria op Antarctica. Halbe Zijlstra en NWO-voorzitter Jos Engelen verzegelden gisteren de vier zeecontainers waarin onderzoek gedaan gaat worden naar klimaatverandering en oceanografie. OCW en NWO investeren €8,5 miljoen.

  De vier laboratoria komen te staan op een gezamenlijk 'docking station' op Rothera, in het  noordwesten van Antarctica. Het laboratorium krijgt de naam Gerritsz laboratorium en de vier afzonderlijke containers hebben de namen Geloof, Hoop, Liefde en Blijde Boodschap meegekregen.

  Eerste blik op Antarctica

  De zeecontainers zijn vernoemd naar een viertal schepen dat in 1598 uit Rotterdam vertrok om via Zuid-Amerika een handelsroute te zoeken naar Azië. Het schip de Blijde Boodschap onder leiding van Dirck Gerritsz werd bij Zuid-Amerika naar het zuiden geblazen nam - waarschijnlijk als eerste - Antarctica waar.

  De nieuwe Nederlandse laboratoria zullen in de Antarctische zomer van 2013 voor het eerst in gebruik genomen worden door onderzoekers. Het onderzoek zal zich richten op klimaatverandering, glaciologie, mariene ecologie en oceanografie. Zo zal er worden gekeken naar chemische reacties in de atmosfeer boven de Zuidpool, de plaats van algen in de voedselketen en de toename van zoet smeltwater vanaf de Antarctische gletsjers.

  Eigen faciliteiten voor Nederland

  Vooralsnog zijn Nederlandse onderzoekers voor onderzoek aangewezen op de faciliteiten van andere landen met een eigen basis op Antarctica. De onderzoeksfaciliteiten concentreren zich op het Rothera Research Station waar nu ook de Nederlandse containers komen te staan. De laboratoria komen op een Britse basis te staan om zo de kosten van een eigen basis en infrastructuur te besparen en de natuurschade te beperken.

  De investering van €8,5 miljoen in onderzoekslaboratoria en onderzoek op de Zuidpool is onderdeel van het Nederlands Polair Programma. Dat financiert Nederlands wetenschappelijk onderzoek in en naar de poolgebieden. Nederland neemt deel aan het Antarctisch Verdrag en is in die hoedanigheid verplicht te investeren in onderzoek op de Zuidpool.

  Webcambeelden van de onderzoeksfaciliteiten op Rothera Research Station vindt u hier