• A
 • A
 • Amsterdam geen fijne HO-stad

  - Niet alleen zijn de grote musea dicht, ook het academisch klimaat in Amsterdam is maar heel matig. Internationaal onderzoek naar de attractie van kennissteden laat Mokum verbleken.

  Op de lijst van 50 grote universitaire steden komt de hoofdstad niet hoger dan een 36e plaats. Dat is maar 1 plekje hoger dan Moskou.....

  Nogal duur

  De QS ranking van beste studentensteden zet Amsterdam ver onder steden als Berlijn, München, Toronto, Barcelona en Sydney. Dat zelfs steden als Manchester en Mexico City nog iets aantrekkelijker zijn maakt die 36e plaats extra pijnlijk. En dat Amsterdam steden als Cairo, Kuala Lumpur en Brussel nog voor blijft, maakt het eigenlijk niet beter.

  De redenen waarom Amsterdam verhoudingsgewijs slecht scoort verdienen dan ook scherpe oordenking voor zowel het nationaal beleid, de gemeente als de HO-instellingen in die stad. En de criteria waar de hoofdstad zwak scoort zijn inderdaad aanleiding tot kritisch zelfonderzoek. Allereerst is het relatief duur om er te leven, een factor waarop bijvoorbeeld Berlijn een forse voorsprong weet te nemen op zijn concurrenten als kennisstad.

  Beetje provinciaal

  Maar opvallend zijn ook de andere factoren. De mix van studenten is in Amsterdam minder hoogwaardig en internationaal dan in verglijkbare kennissteden met ambitie. Dat maakt het blijkbaar een beetje provinciaal en weinig attractief, terwijl steden als Wenen en Melbourne hier bijna droomscores weten te behalen.

  Ook op het punt van de betrokkenheid van het bedrijfsleven bij de kansen voor studenten scoort Amsterdam matig. Hier zijn steden als Singapore en Parijs een voorbeeld voor de anderen. 'Gay Paree' is sowieso de winnaar: geen stad bereikt over het geheel zo'n uitstekende reputatie en scores.  

  Dat Amsterdam geen kansloze middenmoter hoeft te zijn blijkt uit één factor waar het mee blijkt te kunnen in de top van de kennissteden: quality of living. En dat ondanks die dichte musea.....Zou de stad dus een internationaler en excellenter HO-publiek weten te trekken en het bedrijfsleven uit zijn leunstoel willen komen, dan kan ook Amsterdam een echte topstad worden.