• A
 • A
 • Britse studietax wordt veranderd

  - Het sociaal leenstelsel van premier Cameron wordt plotseling bijgesteld. De hoge studieschulden van de Britten en hun afbetaling zijn ook voor Nederland een signaal van belang.

  De Conservatieven en Liberalen in de coalitie van David Cameron veranderen hun net ingevoerd sociaal leenstelsel voor de studiefinanciering. Bij de doorvoering hebben zij de collegegelden drastisch verhoogd - tot zo'n pond 9000 - om geld te besparen op hoger onderwijs en de kosten meer bij de student te leggen. Na de studie moet de alumnus via de belastingen zijn schulden dan aflossen.

  Snel aflossen is voordelig

  Rekenmeesters hadden al snel door dat een gefortuneerde ex-student er dan goed aan doet de opgebouwde studieschuld zo snel mogelijk af te betalen, liefst door de som in één keer te voldoen. Dat reduceert de belastingdruk in de twintig à dertig jaar van zijn werkzaam leven daarna namelijk aanzienlijk. De links liberalen in de coalitie eisten daarom dat zulke snelle aflossing door een strafpremie zou worden ontmoedigd.

  Na flink touwtrekken in het kabinet hebben de Tories dit punt gewonnen. Het wordt de Britten voortaan mogelijk gemaakt de studieschuld versneld af te betalen, zonder strafport. Dit is voordelig voor zowel de schatkist en de schuldreductie van de overheid, als de hogere inkomens.

  Winst voor de Conservatives

  Voor de logica achter het sociaal leenstelsel is deze stap van het kabinet-Cameron wel pikant. Enerzijds wordt immers gesteld, dat de studenten zonder probleem hoge studieschulden kunnen incasseren vanwege hun latere inkomenspositie. Anderzijds wordt gewaarschuwd voor een overmaat aan publieke schulden bij het hoge overheidstekort. Tegelijk wordt de mensen uit de hogere inkomens het zowel makkelijk als aantrekkelijk gemaakt de opgebouwde studieschuld zo snel mogelijk te laten verdwijnen.

  De in die kringen aanzienlijke aanhang van David Cameron en de Conservatives zal hem voor dit douceurtje wel erkentelijk zijn. De afbetaling van de studieschuld als geheel komt dan wel in belangrijke mate op de schouders van de studenten uit de middeninkomens.