• A
 • A
 • De Jonge Akademie over de knie

  - De Jonge Akademie is de etalage van jong, talentvol, wetenschappelijk Nederland. Sciencepalooza wil meer van ze weten en geeft wekelijks een podium aan de KNAW-talenten. Over de helling van hagelslagbergjes en het ‘dresseren’ van elektronen en atoomkernen met diamanten.

  "Hoe zijn ze zo succesvol geworden? Wat beweegt ze? Waarom zijn ze onderzoeker geworden? Wat zijn de vragen die ze de komende jaren als (assistent)-professor willen oplossen? En ook belangrijk: wie is de mens achter al dat succes?"

  Dat zijn de vragen die Sciencepalooza zich stelt in de zoektocht naar de gezichten achter de leden van de Jonge Akademie. De Akademie, net weer voorzien van vers bloed, bestaat uit 60 gezichten dus er valt een heleboel over de knie te leggen voorSciencepalooza.

  Hagelslag en Zwaartekracht

  De eerste die vorige week de eer ten deel viel is Maarten Kleinhans. "Voor ons onderzoek naar rivieren op andere planeten zijn de computer modellen zelfs cruciaal omdat we alleen beelden hebben van die plekken. En kent u die hagelslagbergjes op de voorkant van het hagelslagpak? Wij hebben ontdekt dat de hoek van de helling van die bergjes beïnvloed wordt door de zwaartekracht."

  Kleinhans doet onderzoek naar de evolutie van rivieren en delta's. Dat klinkt als een onderzoek dat goed aansluit bij de topsector Water. Toch is de UU-associate professor kritisch op het EL&I-beleid. "Er wordt gezegd dat we via topsectoren hetzelfde hoogkwalitatieve onderzoek kunnen blijven doen, maar dat is dus gewoon niet waar! Want de verdeling van dat geld gaat niet op criteria van kwaliteit, maar wie er toevallig het dichtst bij het vuur zit."

  Nanodeeltjes dresseren

  Meest recent gaf Sciencepalooza een podium aan Ronald Hanson die onderzoek doet naar nanodeeltjes bij het Kavli Institute of Nanoscience van de TU Delft.

  In zijn column schrijft hij: "de afgelopen tien jaar is een ware revolutie ingezet in de natuurkunde. Uit verschillende onderzoeksvelden, zoals optica, magnetische resonantie (zoals gebruikt in MRI), nanotechnologie en informatietheorie is een compleet nieuw onderzoeksgebied ontstaan, waarin geprobeerd wordt om het gedrag van elektronen en atoomkernen onder controle te krijgen."

  Ronald Hanson probeert elektronen en atomen te 'dresseren'.  Diamanten worden gebruikt als 'minigevangenisjes' om de deeltjes te isoleren en vast te zetten.

  "Ons doel is nu om twee elektronen in verschillende diamanten, op enkele meters afstand van elkaar in een verstrengelde toestand te brengen door gebruik te maken van hun interactie met lichtdeeltjes. Als dit gelukt is, dan is de volgende stap de teleportatie van de toestand van het ene elektron, door het lab heen, naar het andere elektron.  Als dat lukt ga ik er zelf tussen staan en twee keer met mijn ogen knipperen, want zelfs voor een quantumwetenschapper blijft teleportatie een bizar fenomeen."

  Alle artikelen in de rubriek 'De Jonge Akademie onder de knie' van Sciencepalooza lezen? Klik dan hier