• A
 • A
 • Nanoraket in vijf stappen

  - Een nano-vrachtraket zou van grote waarde kunnen zijn in het menselijk lichaam. Pakketjes medicijnen afleveren of signaalstoffen aan tumoren hechten, Chemici van de RU maken dit nu mogelijk. “We denken dat dit de eerste echt bruikbare nanomotor is,” aldus Daniela Wilson.

  Wilson is de eerste auteur van het artikel dat gisteravond is gepubliceerd inNature chemistry.Chemici van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit zijn er in geslaagd een nanomotor te ontwikkelen om cellen door het lichaam te vervoeren. "We laten ons inspireren door de natuur. In ons lichaam worden doorlopend dingen vervoerd door cellen met een soort motor. Dat proberen we na te doen," legt Jan van Hest, hoogleraar bio-organische chemie uit.

  Vierkante wielen

  Het maken van een nanomotor staat op het verlanglijstje van veel wetenschappers, en er zijn al heel wat pogingen gedaan om een bewegende structuur te maken. Vaak zijn dat zeer ingewikkelde verbindingen die moeilijk te maken zijn. En dan nog: het motorvermogen bleef beperkt, of de nanowagentjes hadden 'vierkante' wielen.

  De chemici in Nijmegen pakten het daarom anders aan en maakten een soort cel waarin ze van alles kunnen vervoeren - en de buitenkant van het bolletje kan uitgerust worden met allerlei nuttigs, zoals enzymen of moleculen die vastklikken in specifiek weefsel. Die containers zijn nu ook voorzien van een straalmotor om het pakketje snel door het lichaam te vervoeren.

  5-stappenplan

  De wetenschappers leggen het recept van de Nijmeegse nanoraket in vijf stappen uit:  

  Stap 1: Laat polymeren - lange moleculen die aan de ene kant van water houden en aan de andere kant water afstoten - zelf nanoballetjes vormen.

  Stap 2: Duw de nanoballetjes in elkaar tot een kommetje met behulp van osmotische druk (zoals je een slappe voetbal naar binnen vouwt).

  Stap 3: Doe een reactief nanodeeltje (hier een platinakatalysator) in elk kommetje en zorg ervoor dat die er niet meer uit kan. Je nanoraket is nu praktisch klaar.

  Stap 4: Zeef de nanoraketjes uit de oplossing.

  Stap 5: Plaats de raketjes in een geschikte brandstof (waterstofperoxide in dit geval) en kijk met je nano tracking microscoop hoe de ontsnappende uitlaatgassen ze voortstuwen door de oplossing. Eigenlijk zoals een ballon wegvliegt als je de lucht laat ontsnappen.

  Op dit moment oefenen de onderzoekers met het besturen van de raketten, door de concentratie brandstof te variëren. Door hier controle over te krijgen moet het in de toekomst mogelijk worden de 'nanoraketten' daadwerkelijk te gebruiken als container voor medicijnen of signaalstoffen.