• A
 • A
 • Plastic gemaakt van hout

  - Scheikundigen van de UU zijn er in geslaagd een katalysator te ontwikkelen die biomassa efficiënt om kan zetten in de belangrijkste bouwstenen voor plastics, medicijnen en verf. Professor Krijn de Jong: “Het levert precies dezelfde producten, maar dan gemaakt uit snoeiafval in plaats van aardolie.”

  Op dit moment worden vrijwel alle chemische producten, uiteenlopend van antivries tot medicijnen, gemaakt uit aardolie, terwijl er al mogelijkheden waren om dit met dezelfde kwaliteit vanuit biomassa te doen. "Er waren tot nu toe echter te veel productiestappen nodig, waardoor die techniek te inefficiënt en kostbaar was om op grote schaal gebruikt te worden", laat De Jong weten.

  De nieuwe katalysator, ontwikkelt door de UU in samenwerking met Dow Benelux en de TU Delft, maakt het nu mogelijk in één stap de bruikbare grondstoffen voor plastics te produceren. "De industrie kan met deze techniek bioplastics, bioverf en zelfs biomedicijnen maken. Ondanks het gebruik van biomassa als grondstof blijven de eigenschappen van deze producten hetzelfde."

  De Utrechtse onderzoekers, wiens onderzoek vandaag gepubliceerd wordt inScience,gaan in samenwerking met Dow Benelux de katalysator verder ontwikkelen. Mogelijk verschijnen hierdoor al binnen enkele jaren producten die met deze techniek zijn gemaakt.

  "Met het aankomende olietekort is het voor de industrie erg aantrekkelijk om over te kunnen stappen op een duurzame grondstof", aldus De Jong. "Een groot voordeel hierbij is dat deze duurzame grondstof niet met de voedselvoorziening concurreert, aangezien alleen houtachtige biomassa wordt gebruikt, zoals takken, stengels van planten en snoeiafval."