• A
 • A
 • Clevers: wetenschap vergrijst

  - De KNAW presenteerde deze week officieel Hans Clevers als opvolger van Robbert Dijkgraaf. In gesprek met Vrij Nederland uit de kersverse KNAW-president zijn zorgen over het Nederlandse wetenschapsklimaat. “Het is heel duidelijk dat we aan het kortste eind gaan trekken.”

  "Ik merk dat veel studenten zich afvragen wat hun carrièremogelijkheden zijn. Als er opnieuw bezuinigd wordt, is voor hen geen ruimte meer en krijgen we een grote vergrijzing van de wetenschap. Dat zou desastreus zijn," stelt Clevers in zijn eerste interview als KNAW-president.

  Niet alleen kennis, kunde, kassa

  Met name het topsectorenbeleid van EL&I krijgt er van langs. "Ze denken dat er maar één aspect belangrijk is: door de wetenschap gegenereerde kennis die door de markt kan worden gebruikt. Als je de hele wetenschap die kant op richt, zal je best kortdurend een bijdrage aan de economie kunnen leveren, maar de echte innovatie komt daar niet vandaan."

  Vanuit die visie wil Clevers zich dan ook hard maken voor de wetenschappen die misschien niet direct in het plaatje van 'kennis, kunde, kassa' van het kabinet passen. Net als recent bepleit door NWO zegt de nieuwe KNAW-voorman zich hard te zullen maken voor het behoud van de maatschappijwetenschappen en geesteswetenschappen. "Het is heel onverstandig helemaal geen kennis over het Portugees in Nederland te hebben. Ik denk dat het belangrijk is om die kleine vakken minimaal op één plek intact te houden."

  Talentgericht wetenschapsbeleid

  Clevers pleit, vooral vanuit zijn eigen ervaring bij het Hubrecht Instituut, voor een wetenschapsbeleid gericht op talent. "We moeten af van het systeem waarin mensen binnen afdelingen makkelijk doorpromoveren. Bij elk besluit over een aanstelling moet heel zwaar meewegen of het de beste kandidaat is op deze plek en niet iemand die toevallig in de buurt is."


  Gerelateerd nieuws:
  3 oktober  NWO: tussen competitie en integriteit