Fastfood voor Halbe

Nieuws | de redactie
2 maart 2012 | Altijd al willen weten waar Halbe Zijlstra inspiratie opdoet voor zijn beleid? De declaraties die RTL opvroeg van alle bewindslieden bieden enig inzicht. Hoe inspirerend is de McDonalds bij Hazeldonk en wat heeft de OCW-staastssecretaris met Haagse restaurants op hun retour?

RTL heeft de afgelopen week de bonnetjes van het kabinet-Rutteopgevraagd. In de media werd al druk gezocht naar interessantedeclaraties. De oogst viel toch tegen. Veel leerzamer is de vraagwaar bewindslieden door de week, minder spectaculair hun inspiratievandaan halen.

Voorkeur voor fastfood

ScienceGuide is ook even in de declaraties van destaatssecretaris gedoken. Opvallend is de voorkeur van destaatssecretaris voor fastfood. Liefst zes verschillendeMcDonalds-vestigingen zorgen er voor dat de man op de been blijft.Bovendien toont Zijlstra zich met bezoekjes aan Den Haag, Breda,Bodegraven, Delft, Lemmer en Roosendaal een man die dicht bij hetvolk staat.

Voor LSVb en ISO zou deze informatie een wijziging in hundemonstratiestrategie aanbevelen. In plaats van het obligateMalieveld of de Dam in Amsterdam zou men de staatssecretaris veelmeer gericht en effectief kunnen benaderen door kortebezettingsacties tijdens de periode van de kleine trek. Vliegendebrigades van actieve studenten zouden McDonalds-etablissementenmoeten bezetten en zo de staatssecretaris tot dialoog met destudentenachterban moeten aanzetten.

SanderBreur fotoMathijsVoordenburg

(foto: Mathijs Voordenberg) 

Opvallend is ook wat ontbreekt bij de declaraties van debewindsman. Een verbinding met zijn beleidsterrein van de Cultuuris zelden of nooit te vinden. Geen ruikers die hij namens Nederlandaan bekroonde actrices, balletdanseressen of operadiva’s overhandigt. Geen kaartjes voor hetbezoeken van prachtige voorstellingen of concerten. Ook de aanschafvan kunstzinnige werken of boeken blijken bij de declaraties nietvoor te komen.

Dat is jammer, omdat het beleid van de bewindsman de kunstsectornu juist wil stimuleren meer inkomsten uit andere bron dan desubsidies van de overheid te genereren. Op deze manier wordt hetmet dat beleid natuurlijk nooit wat.

Vergane glorie

Lijken de kunsten weinig inspiratie te leveren voor destaatssecretaris, beduidend meer genoegen weet hij te krijgen uitbezoeken aan restaurants in de binnenstad van Den Haag. Anders danminister van Bijsterveldt bezoekt hij zelden kleine, gezelligepizzeria’s als het restaurant A Roma.

De staatssecretaris heeft een opvallende voorkeur voorrestaurants met een lange traditie in de Haagse politiekbestuurlijke wereld die echter wel een beetje vergane glorie zijn.Dat geldt bijvoorbeeld voor het Indonesische restaurant Garoeda aande Kneuterdijk. Dit restaurant werd al gefrequenteerd door ministerDiepenhorst van Onderwijs tijdens het kabinet-De Jong (1967-1971).De spijskaart van Garoeda lijkt ook nog wel een beetje uit dietijd.

Halbe Zijlstra dineert ook regelmatig bij het restaurantSequenza. Dat was in de jaren zeventig en tachtig van de vorigeeeuw voor Haagse begrippen zeker een nogal hip en modern eethuisje.Inmiddels is het qua faam toch wel aardig weggezakt. Maar destaatssecretaris heeft blijkbaar ook goede tipgevers. Want bij dedeclaraties komt ook het restaurant Lemongrass voor. Dat heeftvanwege het uitstekende eten en de buitengewoon goede wijnkaart eenzeer goede naam bij de liefhebbers van culinair Den Haag.

Wie overigens de echte, inhoudelijke inspiratiebron van HalbeZijlstra’s hoger onderwijs beleid nog eens wil raadplegen moet hetbijgaande artikel lezen. Daarin vind u een notitie diehet VVD-Kamerlid Zijlstra schreef als alternatief voor hetHO-beleid van PvdA-leider in spe Ronald Plasterk. Jammer dat RTLdiens declaraties als minister destijds niet heeft opgevraagd. Diezal vast veel meer kunstzinnige activiteiten hebben bezocht.

U vindt de gedeclareerde bonnetjes van Zijlstra hier. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK