• A
 • A
 • Hans Clevers kandidaat-president KNAW

  - De KNAW lijkt een opvolger te hebben gevonden voor Robbert Dijkgraaf. Hans Clevers, kankerbioloog en directeur van het Hubrecht Instituut is de beoogd president van De Akademie.

  Hans Clevers die als directeur van het Hubrecht Instituut Ronald Plasterk opvolgde, zag 'zijn' instituut in 2009 nog internationaal geroemd worden om de kwaliteit. Vanochtend werd Clevers gebeld met de boodschap dat de benoemingscommissie hem heeft voorgedragen als nieuwe KNAW-president.

  Opnieuw een bèta

  Met de voordracht van Clevers lijkt de KNAW wederom een man uit de bètahoek als president te krijgen. Pearl Dykstra, voorzitter van de benoemingscommissie, laat tegen NRC weten dat Clevers uit kandidaten met een verschillend profiel is gekozen "omdat hij de beste was.  Het is iemand met groot wetenschappelijk gezag, een internationale topwetenschapper."

  Dat Hans Clevers de nieuwe voorzitter van de KNAW wordt is nog geen formaliteit. De leden van de KNAW - 500 in totaal - moeten nog stemmen over de opvolging van Dijkgraaf. De stemming vindt plaats in twee etappes. Op 12 maart komt de afdeling Letterkunde van de KNAW bijeen en op 26 maart stemt de afdeling Natuurkunde over de aanstelling van Clevers.

  Eén termijn nog voor Natuurkunde

  Mocht Clevers op 26 maart definitief benoemd worden als President van de KNAW dan is dat voor maximaal één termijn van vier jaar. De hoofdlijnen van de KNAW schrijven voor dat de Akademie hooguit twee termijnen op rij door een President uit één van de twee afdelingen (Natuurkunde of Letterkunde) geleid mag worden. Omdat Dijkgraaf na iets meer dan één termijn naar Amerika vertrekt, heeft mede-bèta Hans Clevers nog maar vier jaar tegoed.

  Dijkgraaf vertrekt na ruim vier jaar KNAW naar Princeton University waar hij leiding gaat geven aan het Institute for Advanced Study. Die functie noemde Dijkgraaf eerder al "de mooist denkbare."