• A
 • A
 • Meijer inderdaad naar Radboud

  - "De benoeming accentueert de koers van de Radboud Universiteit die de afgelopen tien jaar consequent is gekozen: de voortdurende versterking van de wetenschappelijk kwaliteit." Zoals verwacht is Gerard Meijer de nieuwe CvB-voorzitter in Nijmegen.

  Prof. dr. Gerard Meijer, directeur van het Fritz-Haber-Institut der Max-Planck-Gesellschaft in Berlijn volgt ir. Roelof de Wijkerslooth de Weerdesteyn op per 1 september 2012. Hij is een internationaal vermaarde wetenschapper met een brede internationale bestuurlijke ervaring. "De komst van Gerard Meijer naar de Radboud Universiteit betekent een belangrijke stap voor de versterking van het internationale profiel en reputatie van onze universiteit."

  Sternstunde in 1999 

  Prof. dr. Gerard Meijer is sinds 2002 directeur van de afdeling Molecuul Fysica van het Fritz Haber Instituut in Berlijn. In de afgelopen jaren was hij gedurende vier jaar algemeen directeur van dit instituut. Het Fritz Haber Instituut is het oudste instituut van het wetenschappelijk zeer vooraanstaande Max Planck Gesellschaft. Voor zijn aanstelling als directeur van het Fritz Haber Instituut was Meijer  directeur van het FOM-Instituut voor Plasmafysica 'Rijnhuizen' in Nieuwegein.

  Gerard Meijer is experimenteel fysicus. In juni 1999 presenteerde hij tijdens een conferentie op Harvard een mijlpaal in de fysica. Zijn onderzoeksgroep in Nijmegen was er als eerste in geslaagd bewegende moleculen af te remmen tot bijna stilstand. De bèta-wetenschapper heeft ongeveer 350 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, die meer dan 13.000 keer zijn geciteerd. Hij is correspondent van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

  Alerte student

  ScienceGuide kon de benoeming al wat eerder melden. Meijers naam ging rondzingen toen een wakkere medewerker van ANS-online, de Nijmeegse studentenkrant, liep te antichambreren bij een besloten vergadering. Daar spraken de plaatselijke HO-bobo's over een professor die bij Max Planck gewerkt had en binnenkort Abraham zou zien. Dat waren hints genoeg.

  Met collegevoorzitter Meijer kiest de RUN voor een ander profiel. Roelof de Wijkerslooth was de laatste in een reeks topbestuurders, die de universiteit van buiten kwamen leiden. Hij was de directeur-generaal voor het HO-beleid geweest op het ministerie van OCW onder minister Ritzen. Met professor Gerard Meijer komt nu een internationaal georiënteerde wetenschapper aan het roer. Sommigen beschrijven hem zelfs las het soort bèta waar iedereen gek op is, "Hij is een soort Robbert."

  Wilt u de boeiende voorgeschiedenis van Max Planck en de naar hem genoemde instituten lezen, lees dan hier het verhaal van Robbert Dijkgraaf op ScienceGuide daarover.