• A
 • A
 • Open Education Week in Nederland

  - Om aandacht te vragen voor de mogelijkheden van Open Education Resources heeft het OpenCourseWare Consortium 5 tot 10 maart uitgeroepen tot Open Education Week. Ook in Nederland wordt hier bij stil gestaan met een symposium van SURF, TU Delft en de OU.

  Op woensdag 7 maart wordt in de aula van de TU Delft stilgestaan bij de voordelen van open access onderwijs en kwalitatief hoogwaardig lesmateriaal dat digitaal overal ter wereld beschikbaar is. Open Education Resources (OER) staan met name in de Verenigde Staten hoog op de onderwijsagenda nu onderwijsminister Arne Duncan €2 miljard investeert in de productie van OERs.

  In Delft zullen komende woensdag beleidsmakers uit het hoger onderwijs bij elkaar komen om de laatste ontwikkelingen rond open onderwijs bronnen te bespreken. Zo zal onder meer staatssecretaris Halbe Zijlstra spreken en zal Anka Mulder, president van het OpenCourseWare Consortium  haar licht laten schijnen over Open Education.

  Nederland digitale voorsprong

  Mulder, tevens onderwijsdirecteur in Delft, bepleitte in 2010 op ScienceGuide al eens de maximale benutting van OER door Nederland. "Nederland is een van de meest digitale landen ter wereld. Vrijwel iedereen heeft toegang tot internet. SURF heeft daarbij gezorgd voor een uitstekende digitale ontsluiting van het hoger onderwijs. Dat geeft ons land een potentiële voorsprong als het gaat om het inzetten van ICT in het onderwijs, het combineren van digitaal en live onderwijs en het experimenteren met nieuwe onderwijsvormen, om het Verenigd Koninkrijk en ook Spanje in te halen en China en India voor te blijven."

  Ook Neelie Kroes, eurocommissaris met de portefeuille digitale agenda, zal middels een videoboodschap een inhoudelijke bijdrage aan het symposium leveren. Recent sprak zij zich al uit over de uitstekende staat van dienst van Nederland op het gebied van open access en digitalisering in onderwijs en onderzoek.

  Het volledige programma van woensdag 7 maart aanstaande leest u hieronder:

  13:00     Welcome in the Foyer

  13:20     Start of session in Senaatszaal

  13:30     Speech from Dutch State Secretary for Education Halbe Zijlstra

  13.45     Introduction to Open Education by Anka Mulder, President of the OpenCourseWare Consortium and Secretary General of Delft University of Technology

  14:15     Video about the Dutch national OER Program Wikiwijs

  14:25     Panel discussion about Open Education with:

  Fred Mulder, UNESCO Chair in OER at Open Universiteit and Chair Steering Committee Wikiwijs

  Arnold Jonk, Director Knowledge of Dutch Ministry of Education, Culture & Science

  Lieve Van den Brande, European Commission, DG Education and Culture

  Greetje van den Bergh, Chair Netherlands National Commission for UNESCO

  Discussion is moderated by Anka Mulder, President OCWC

  15:25     Video-message of European Commissioner Neelie Kroes

  15:30     Reception with networking opportunities

  17.30     End of session

  Inschrijven voor deze bijeenkomst kan hier