• A
 • A
 • Professor gaat Radboud leiden

  - Eén alerte student stond op de gang. En zo weten we: Gerard Meijer wordt de nieuwe voorzitter van de Radboud Universiteit. Een professor met een boeiend profiel, geen beroepsbestuurder.

  Meijers naam ging rondzingen toen een wakkere medewerker van ANS-online, de Nijmeegse studentenkrant, liep te antichambreren bij een besloten vergadering. Daar spraken de plaatselijke HO-bobo's over een professor die bij Max Planck gewerkt had en binnenkort Abraham zou zien. Dat waren hints genoeg.

  Even Googelen en Gerard Meijer sprong eruit: begin april wordt hij vijftig. En hij heeft inderdaad een glansrijke wetenschappelijke loopbaan in de bèta-hoek, onder meer in Duitsland bij het gerenommeerde Max Planck Instituut in Göttingen. Hij promoveerde in Nijmegen en is er nu weer terug als hoogleraar.

  Met collegevoorzitter Meijer kiest de RUN voor een ander profiel. Roelof de Wijkerslooth was de laatste in een reeks topbestuurders, die de universiteit van buiten kwamen leiden. Hij was de directeur-generaal voor het HO-beleid geweest op het ministerie van OCW onder minister Ritzen. Met professor Gerard Meijer komt nu een internationaal georiënteerde wetenschapper aan het roer.

  En wilt u de boeiende voorgeschiedenis van Max Planck en de naar hem genoemde instituten lezen, kijk dan hier naar het verhaal van Robbert Dijkgraaf op ScienceGuide daarover.