• A
 • A
 • Te groot bèta-succes

  - Wat gebeurt er als het enthousiasme voor bèta-tech opleidingen fors toeneemt? In Delft moet men minder aspiranten Lucht- en Ruimtevaart toelaten vanwege de toestroom. “In totaal zullen er zo’n 250 studenten niet kunnen beginnen aan de opleiding van hun keuze.”

  De studenten van de VSSD reageren verbluft op interne mededelingen over de inperking van de toestroom naar de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Volgens de faculteit is de bekostiging vanuit de overheid niet voldoende meegegroeid om het groeiend aantal studenten aan te kunnen. De studenten noemen het "absurd dat de Rijksoverheid aan de ene kant zegt techniekstudenten nodig te hebben, maar aan de andere kant niet bereid is daarvoor te betalen."

  Onvoldoende meegegroeid

  Bij de bachelor zal een numerus fixus gelden. Bij de master worden studenten geselecteerd op basis van cijfers, studieduur en motivatie. In totaal zullen er zo'n 250 studenten niet kunnen beginnen aan de opleiding van hun keuze, zo rekenen de studenten voor.

  De VSSD vertelt dat op het weblog van de decaan prof.dr.ir. Jacco Hoekstra valt te lezen dat deze beperking van de instroom noodzakelijk is omdat het aantal studenten de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen. "Om al die studenten een bacheloropleiding en mastertrack van hun keuze aan te kunnen bieden is het noodzakelijk meer personeel aan te nemen. De bekostiging vanuit de overheid is daarvoor helaas onvoldoende meegegroeid."

  Enige in Benelux

  Studenten zullen, als zij niet worden toegelaten tot de opleiding van hun keuze, worden gedwongen een dergelijke opleiding in het buitenland te volgen of een andere opleiding te kiezen. Dat voorziet de VSSD, omdat Delft "de enige universiteit in de Benelux is waar de bachelor en master Aerospace Engineering wordt aangeboden. Dit terwijl de topsectoren net hebben berekend dat de komende jaren er een tekort van 40.000 bètatechnici op de arbeidsmarkt ontstaat. Iedere bèta in Nederland is hard nodig voor dit nijpende tekort."

  De voorzitter van de studentenbond in Delft, Mariska Heidema, zegt hierover: "Het is natuurlijk absurd dat als we mensen eenmaal enthousiast hebben gekregen voor techniek, ze straks naar het buitenland moeten omdat men in Nederland niet bereid is te betalen voor techniekopleidingen." Zij roept met haar collega´s daarom "de politiek op zo snel mogelijk geld vrij te maken om een uitstroom van techniekstudenten te voorkomen."