• A
 • A
 • Zwolle opent Polymer Science Park

  - Na een intensieve voorbereidingstijd is het dan zover: op maandag 5 maart wordt in Zwolle een spiksplinternieuw Polymer Science Park geopend. Nieuw is dat behalve Hogeschool Windesheim ook de Universiteit Twente bij het project aanhaakt.

  "De Hogeschool Windesheim is bij dit Sciencepark betrokken als een van de vier founding fathers. We zijn al meer dan een jaar bezig met de voorbereidingen voor dit Polymer Science Park", vertelt Ineke van der Wal, directeur Techniek en ICT van Windesheim. "Naast onze hogeschool zijn twee beursgenoteerde bedrijven bij het project betrokken en heeft ook de ROC Deltion aangehaakt." Bij de officiële opening van het Polymer Science Park op 5 maart, zal bekend worden gemaakt dat ook de Universiteit Twente mee gaat doen.

  Veel werkgelegenheid

  In de regio rond Zwolle is relatief veel werkgelegenheid in de kunststoffenindustrie. Van der Wal weet te vertellen dat 13.000 arbeidskrachten werkzaam zijn in de kunststoffensector, "Dat is 31% van de totale Nederlandse werkgelegenheid in deze sector."

  Windesheim ziet grote kansen voor de opleidingen werktuigbouwkunde, industrieel productontwerp, in bouw-opleidingen en chemische opleidingen. Van der Wal: "We hebben een lectoraat op het gebied van kunststoftechnologie die met behulp van alle apparaten op het sciencepark, denk aan spuitgieten of 3D-printen, veel toegepast onderzoek zal gaan verrichten. Daarnaast gaan we ook minoren aanbieden op het sciencepark en zullen er allerlei stagemogelijkheden ontstaan."

  €1,1 miljoen van de Provincie

  "Het is de lol van zo'n open innovatiecentrum dat bedrijven samen allerlei projecten kunnen uitvoeren", vertelt Ineke van der Wal verder. "Behalve DSM en Wavin, hebben intussen ook al andere bedrijven interesse getoond: Van Wijhe Verf en Westrup Engineering."

  Vanuit de Provincie Overijssel wordt €1,1 miljoen bijgedragen aan het sciencepark; nog eens €1,1 miljoen wordt door de vier oprichtende partijen ingebracht. Van der Wal: "Het is natuurlijk nog niet voldoende. We willen nog een revolving fund oprichten om ook MKB'ers in staat te stellen om van de mogelijkheden van het Polymer Science Park gebruik te maken. Ik denk dat dat ons ook wel zal gaan lukken."