• A
 • A
 • Slavernij was big business

  - De impact van de slavenhandel was in de 'Pruikentijd' veel groter dan weleens aangenomen. De opbrengst van 70 miljoen Guldens van die tijd zou heden een waarde vertegenwoordigen van €700 miljoen.

  Tot deze conclusie komen de twee historici Karwan Fatah-Black (Leiden) en Matthias van Rossum (VU ) op basis van een uitgebreide historische reconstructie. De opbrengst van de slavenhandel moet volgens deze reconstructie tussen de 63 en 79 miljoen gulden zijn geweest. Dat is aanzienlijk hoger dan eerdere schattingen. Omgerekend zou dit vandaag de dag grofweg een waarde hebben van €700 miljoen.

  Anders dan het huidige beeld
    
  De auteurs benadrukken dat zij daarmee geen indicatie hebben gegeven van de winstgevendheid van de Nederlandse slavenhandel, maar dat zij gezocht hebben naar een manier om de economische 'impact' van de slavenhandel op de Nederlandse economie te meten. Zij tonen daarmee aan dat de slavenhandel weldegelijk van economisch belang is geweest. Dit in tegenstelling tot het dominante geschiedbeeld, zoals onder meer verkondigd door historicus Piet Emmer in zijn standaardwerk De Nederlandse slavenhandel.
   
  Fatah-Black en Van Rossum geven aan dat zij met hun reconstructie het onderzoek en debat rond het Nederlandse slavernijverleden een nieuwe impuls willen geven onder historici. Ze schrijven dat het met de aankomende herdenking van het slavernijverleden in 2013 "hoog tijd is om de handschoen op te nemen, en het onderzoek en debat in een breder perspectief te heropenen."