• A
 • A
 • €100 miljoen voor R&D in Delft en Limburg

  - DSM gaat de komende twee jaar €100 miljoen investeren in drie nieuwe R&D-faciliteiten, waaronder het Limburgse Chemelot. De investeringen sluiten volgens DSM-voorman Atzo Nicolaï “naadloos aan bij de gekozen research- en innovatiespeerpunten van Nederland in de vorm van de topsectoren.”

  Op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen gaat DSM een nieuw onderzoeksgebouw neerzetten voor materiaalwetenschappen. Het is niet voor het eerst dat DSM geld pompt in de Limburgse onderzoekscampus. Eerder werd samen met de provincie en de Universiteit Maastricht al eens €180 miljoen gestoken in de ontwikkeling van de faciliteiten daar.

  700 arbeidsplekken

  Naast Chemelot kan ook het recent opgerichte consortium voor de Bioprocess Pilot Facility in Delft een investering tegemoet zien. In Delft komt tevens een nieuw laboratorium voor biotechnologisch onderzoek dat net als de faciliteiten in Sittard-Geleen in 2014 in gebruik genomen kan worden.

  In de laboratoria zullen zo'n 700 mensen werken aan innovatieve oplossingen voor de grote uitdagingen waar de wereld voor staat op het gebied van onder andere 'energie & klimaat' en 'voeding & gezondheid', die passen in de koploperspositie die Nederland inneemt op het gebied van duurzaamheid.

  Topsectoren centraal

  Volgens EL&I-minister Maxime Verhagen versterkt de investering van DSM de positie van de Nederlandse kenniseconomie. "Dit zorgt ervoor dat we ook in de toekomst tot de wereldtop in sectoren als agrofood, chemie, energie behoren. Bovendien levert de investering banen en inkomsten op in economisch moeilijke tijden."

  Atzo Nicolaï, de directeur van DSM Nederland stelt tevens het belang van de investering voor het Nederlandse topsectorenbeleid als een belangrijke drijfveer voor de plannen va DSM. "Deze investeringen, die naadloos aansluiten bij de gekozen research- en innovatiespeerpunten van Nederland in de vorm van de topsectoren, laten zien dat DSM die ambitie serieus neemt. Zowel de landelijke overheid als de provincies Limburg en Zuid-Holland faciliteren deze investeringen vanuit het perspectief van de topsectoren."

  Kansen voor start-ups

  In het nieuwe gebouw in Sittard-Geleen zullen zo'n 420 medewerkers gaan werken. De faciliteit op de Chemelot Campus vormt een belangrijke basis van de onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten van DSM Engineering Plastics. De vestiging op de campus in Limburg moet ook kansen bieden voor open innovatie door de nabijheid van andere (start-up) bedrijven en onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

  De Provincie Limburg heeft zich samen met de regio sterk gemaakt om deze investeringen mogelijk te maken. Volgens gedeputeerde Economische Zaken Mark Verheijen van de Provincie Limburg geeft dit een enorme boost aan de ambities die Limburg heeft met de Chemelot Campus: "Limburg door innovatie laten uitgroeien tot een florerende, internationaal meetellende regio waar het goed wonen, werken en leven is. Deze investeringen laten zien dat DSM en Limburg dit toekomstbeeld met het volste vertrouwen tegemoet zien."