• A
 • A
 • Afschaffen master-SF van de baan

  - Studenten die volgend jaar aan een master beginnen hebben alsnog recht op een basisbeurs. Dat blijkt uit het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, CU en GL. Pas na de verkiezingen in september zal gekeken worden wat er met de SF-plannen gaat gebeuren.

  In het Lenteakkoord dat de Volkskrant in handen zegt te hebben valt te lezen dat "studiefinancieringsstelsel is besloten om invoering van een sociaal leenstelsel in de masterfase en verlenging van de aflossingtermijn van studieleningen van 15 naar 20 jaar nu niet door te voeren, maar daarover te besluiten na de komende verkiezingen; wel zal conform het huidige wetsvoorstel het recht op de reisvoorziening worden ingekort ("Geen ov-jaarkaart langstudeerders")."

  ScienceGuide schetste kort na het mislukken van de Catshuis-sessies al welke wetsvoorstellen van het gedoogkabinet mogelijk in gevaar zouden komen. Omdat het wetsvoorstel 'studeren is investeren' definitief besproken zou worden op de maandag na de val van de gedoogconstructie werd toen al gesuggereerd dat de plannen het niet zouden gaan halen.

  Zeker omdat de PVV en CDA in hun eigen partijprogramma hadden opgenomen dat de basisbeurs voor masterstudenten behouden moest blijven. GroenLinks kondigde daags na de val al aan het wetsvoorstel controversieel te verklaren en tot opluchting van de Landelijke Studenten Vakbond lijkt de afschaffing van de masterbeurs voorlopig van de baan.

   "We zijn heel blij met het intrekken van de afschaffing van de master-SF," laat LSVb-voorzitter Pascal ten Have in een eerste reactie weten. Ook het terugdraaien van het verlengen van de aflossingstermijn kan op goedkeuring rekenen. Op die manier blijft de rente namelijk beperkt. Dat de verkorting van het OV-recht met twee jaar wel doorgaat betreurt Ten Have. "Het is jammer dat op die manier nog steeds veel studenten beperkt worden in hun mobiliteit."