• A
 • A
 • Anka Mulder hypercreatief

  - Anka Mulder van de TU Delft is een van de "100 most creative people in business for 2012." Fast Company magazine in de USA bekroont haar als 'doorbraakvrouw' onder de mensen die anders durven denken. Wat is haar geheim?

  "The European higher-education sector thus has little reason to view OER as a threat. On the contrary, OER can help provide education to rapidly increasing numbers of Europeans, and potentially new revenue streams from others across the world, based on Europe's long-standing reputation for high-quality knowledge and teaching." Het is deze visie die Anka Mulder zo'n ijzersterke reputatie geeft.

  Zij is de directeur Onderwijs en Secretaris van de TU Delft en staat nu op de 19de plaats opgenomen in de Fast Company lijst van 100 'most creative people in business for 2012'. Ze krijgt deze plek vanwege haar werk als voorzitter van het Open Course Ware Consortium, de grootste internationale organisatie op het gebied van het gratis online aanbieden van onderwijs in de vorm van volledige cursussen.

  Investeren in open kennisbronnen

  Mulder nam in mei 2011 - als eerste vrouw - bij het OCW het stokje over van Steve Carson van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Meer dan 250 HO-instellingen - van MIT, Johns Hopkins, de OU, TU Delft, de Korea University, tot Paris Tech - zijn lid van het consortium.

  Anka Mulder heeft haar visie op deze HO-revolutie al regelmatig op ScienceGuide uitgediept. Met de Delftse rector Karel Luyben ging zij in een stuk op ScienceGuide onder meer in op de manier waarop president Obama investeren gaat in zulke open onderwijsbronnen.

  "Niet alleen de USA, maar ook de Britse overheid ondersteunt de ontwikkeling van Open Course Ware (OCW) al enige jaren met forse subsidies. Gevolg daarvan is dat de Open Universiteit UK nu een van de wereldleiders is op dit terrein: miljoenen mensen uit binnen- en buitenland maken gebruik van hun digitale onderwijsmateriaal. Amerika en het Verenigd Koninkrijk bevestigen hun koploperspositie. Nederland ook?"

  "Nederland is een van de meest digitale landen ter wereld. Vrijwel iedereen heeft toegang tot internet. SURF heeft daarbij gezorgd voor een uitstekende digitale ontsluiting van het hoger onderwijs. Dat geeft ons land een potentiële voorsprong als het gaat om het inzetten van ICT in het onderwijs, het combineren van digitaal en live onderwijs en het experimenteren met nieuwe onderwijsvormen, om het Verenigd Koninkrijk en ook Spanje in te halen en China en India voor te blijven."

  Toekomst van Europa

  Recent ging zijn in het kader van de OCW-week en het wereldwijde congres daarover in ons land nog in op de kansen die het biedt in een tijd, dat publieke HO-instellingen moeten besparen en investeren tegelijk.

  "For the European economy, let alone its higher-education sector, the stakes could hardly be higher. In the midst of this turbulence, there is little doubt of the growing importance of digital education to the future of European prosperity." U leest haar volledige verhaal hier.