• A
 • A
 • Lach verraadt leeftijd

  - Bijna vijfhonderd ‘lachen’ zijn er vorig jaar geregistreerd in het Amsterdamse NEMO. De meest uitgebreide lach-database ooit. Informatici Theo Gevers en Albert Ali Salah legden van alle deelnemers een geposeerde en oprechte lach vast. Met de gegevens wordt software ontwikkeld die de leeftijd van mensen inschat.

  Naast lachen, moesten de 481 proefpersonen ook boos, blij, verdrietig, verrast en angstig kijken voor de camera. Bepaalde karakteristieken, zoals de snelheid waarmee de mondhoeken omhoog gaan, werden geanalyseerd. Die kennis is te gebruiken voor computers die leeftijden raden, emoties herkennen en menselijk gedrag analyseren.

  Software raadt beter dan de mens

  De onderzoekers vroegen de proefpersonen ook om te kijken naar beelden van andere proefpersonen. Ze moesten inschatten hoe oud die mensen zijn en aangeven hoe aantrekkelijk ze deze mensen vonden. Ook werd hen gevraagd  om karaktereigenschappen in te schatten: is de persoon een behulpzaam type, of is hij misschien verliefd?

  Met alle verzamelde gegevens konden de onderzoekers software ontwikkelen die de leeftijd van mensen kan schatten. De software houdt daarbij rekening met het feit of iemand blij, verdrietig of boos is, en stelt aan de hand daarvan de schatting bij. De software blijkt iets beter in het schatten van leeftijden dan mensen: wij zitten er gemiddeld zeven jaar naast bij het schatten en de computer maar zes jaar.

  Lachen in NEMO

  Uit het onderzoek van Gevers en Salah blijkt ook dat je er jonger uitziet als je lacht, maar alleen als je ouder bent dan veertig. Als je jonger dan veertig bent, kun je beter neutraal kijken als je jong wilt overkomen. Gevers doet al enkele jaren onderzoek naar digitale gezichtsherkenning. In 2007 ontving de wetenschapper voor zijn baanbrekende werk nog een Vici-subsidie van NWO.

  De lach-database is tot stand gekomen in het kader van NEMO-project Science Live, mogelijk gemaakt door NWO en KNAW. Dit stelt wetenschappers in staat hun onderzoek in het Amsterdamse Science Center NEMO uit te voeren. De lach-database werd in het voorjaar van 2011 in NEMO gevormd. De spontane én geposeerde lachen zijn hier allemaal terug te kijken.