Ruimtevaart gered

Nieuws | de redactie
6 juli 2012 | De Kamer draait de drastische reductie van EL&I in de investeringen in de ruimtevaart op Europees niveau terug. De laatste lange Haagse nacht voor de verkiezingen bracht voor innovatie en hightech een sprankje ochtendgloren.

De plannen van EL&I strandden eerder deze week al op eenopmerkelijke en voor velen onverwachte klip. De lijsttrekker van departij van de minister op dat departement maakte korte metten metzijn bezuiniging op de hightech sector rond astronomie enspacetech. Sybrand van Haersma Buma (CDA) sprak in een rede inTwente over de onmisbare bijdrage van juist dit soort innovatieveplekken, bedrijven en kennisinstellingen voor het economischherstel en een nieuwe banengroei.

Dat de multiplier van de Europese investeringen in ons land opdit terrein een factor 5 is, maakte in Den Haag nogal indruk. Zekerde pro-Europese fracties zagen hun visie op de toekomst van onsland nog eens feitelijk bevestigd. Daags na de rede van Buma maaktede VVD een zwenking, aangemoedigd ongetwijfeld door de woedendereactie van partijgenote Dezentje, demetaalwerkgeversvoorzitter.

De wraak van Koppejan

In de laatste parlmentaire nacht voor het zomerreces en deverkiezingscampagne kon de veel besproken CDA’er Ad Koppejan inzijn laatste daad als Kamerlid een coalitie sluiten van deinnovatiegezinde fracties. Hij had al vaker, ook op ScienceGuide,laten blijken van zijn enthousiasme voor de grote en succesvollerol van ons land op dit terrein.  

Hun motie tegen het beleid van minister Verhagen is ook daaromcruciaal, omdat hij demissionair is. Het is een zogeheten politiekedoodzonde om als demissionair minister een dergelijkeKameruitspraak te negeren. Te meer omdat Verhagen getipt wordt alsde aanstaande opvolger van Bernard Wientjes, zal hij het wel uitzijn hoofd laten dit gezamenlijk verzet van de werkgevers, hightechbedrijfsleven en kenniscentra en een pro-Europese Kamermeerderheidaan zijn laars te lappen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK