• A
 • A
 • Kleine klas, geen effect

  - "Nederland heeft het goed begrepen." Niet klassengrootte, maar kwaliteit docent bepaalt onderwijssucces. En hoogstaand onderwijs is een wapen tegen de crisis, omdat het hoogstaand werk trekt. Dat zegt OECD 'goeroe' Andreas Schleicher bij de presentatie van ‘Education at a glance’.

  "Het meest opvallende van onze studie vind ik de significante expansie van het hoger onderwijs die je eigenlijk over heel Europa ziet. De vraag naar beter opgeleide mensen is nog altijd groter dan het aanbod aan talent." Die observatie gaf Andreas Schleicher na afloop van de presentatie van het wereldwijde, toonaangevende rapport aan ScienceGuide in Brussel.

  Effecten van de crisis

  In een tijd van crisis is dat op zichzelf goed nieuws. De cijfers van de OECD laten zien dat mensen met een tertiaire opleiding de effecten van de crisis veel minder voelen, in tegenstelling tot diegenen met alleen een basiskwalificatie. De samenhang tussen een goede opleiding en een goede baan is heel sterk, zo blijkt uit de jongste OECD-data.
   

  OECD HE and income

   

  Schleicher: "De expansie van het hoger onderwijs is echt opvallend voor Europa. Je ziet geen inflatie van salarissen voor hoog gekwalificeerde banen. Dat betekent kennelijk dat het aantal banen waarvoor een hogere opleiding nodig is, blijft groeien."

  Hij observeert daarnaast nog een tweede, majeur effect in crisistijd. "Andersom geldt het ook: hoogstaand onderwijs trekt het niveau van de werkgelegenheid omhoog. Je zou ook kunnen zeggen dat we zonder beleid dat dit bevordert de crisis nog veel sterker zouden voelen."

  Hoofden tellen

  Een ander punt, één dat bij Andreas Schleicher een lichte irritatie oproept, is de discussies over klassengrootte. De heersende opinie is vaak, dat een kleinere klas betere kwaliteit onderwijs oplevert. Maar de OECD vindt hiervoor geen enkel bewijs in de cijfers.

  "Op dat punt heeft Nederland het uitstekend begrepen. Het is niet de klassengrootte, maar de kwaliteit van de docent die de doorslag geeft. Dáár zul je in moeten investeren als je het onderwijs naar een hoger niveau wilt tillen."