Sylvester @ Harvard

Nieuws | de redactie
26 februari 2013 | Voor de derde keer op rij besteedt topeconoom Sylvester Eijffinger (UvT) zijn sabbatical aan lesgeven en denken op Harvard. Opnieuw houdt hij een weekboek bij op ScienceGuide. De Eurocrisis, fiscal cliff, Bernanke, here we come!

De maanden maart, april en mei is professor Eijffinger gevestigd in Cambridge, Massachusetts. Als visiting scholar doet hij onderzoek, praat met iedereen die er toe doet in de wereldeconomie en de wetenschap en gaat seminars houden over thema’s als de Euro en de centrale banken van de 21e eeuw. De vragen worden daarover steeds scherper, de antwoorden zijn dat nog allerminst.

Fanny Mae en Freddy Mac

Net als tijdens zijn sabbatical vijf jaar geleden laat Eijffinger zijn ervaringen en inzichten niet aan Nederland voorbij gaan. Toen deelde hij deze op ScienceGuide in de periode van Lehman Brothers, Fanny Mae en Freddy Mac en de voelbare paniek van Bernanke en de Bush-regering over de financiële tsunami die op hen af kwam.

Ook dit maal is Eijffinger via ScienceGuide te volgen over wat hij beleeft en wat er op de wereldeconomie afkomt. Zijn seminars zullen de macro-economie wereldwijd betreffen. Het Amerikaanse economenpubliek zal hem daarbij scherp bevragen over de Eurocrisis en de onzekerheden daaromheen, zo weet hij nu al, zegt hij tegen ScienceGuide.

Europese soberheid

Zelf zal Eijffinger de steeds weer uitgestelde sanering van de USA-begroting onopgesmukt aan de orde stellen. De soberheid in sanering in de EU is in dat opzicht in Amerika nog weinig doorgedrongen en in Japan is men de deflatie en de budgettaire verlamming al helemaal niet de baas.  

Interactie, uitdaging van elkaar en uitdieping van wat er werkelijk aan de hand is op wereldschaal. Dat is wat in Eijffingers weekboeken centraal zal staan. Nog los van die typische Harvard-sfeer van openheid naar elkaar en Amerikaanse levensstijl die hem zeer doet uitkijken naar zijn sabbatical.

Nederlanders en leden van NEWS op Harvard, meldt u vooral via pgkroeger@scienceguide.nl. ScienceGuide zal in samenwerking met professor Eijffinger voor u een avond organiseren op de Harvard Yard om kennis te delen en elkaar aan te moedigen in studie en onderzoek bij de nummer 1 universiteit ter wereld. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK