Duitsland kiest

Nieuws | de redactie
4 september 2013 | Zondag is het zo ver: op 22 september kiezen de Duitsers een nieuwe Bundestag en daarmee een nieuwe regeringscoalitie. Voor ons - en zeker ons HO en kennisbeleid - is dat ook een 'Schicksalswahl'. Wat weten Duisters eigenlijk van ons als slim kennisland van hightech, HBO, WO, innovatie en talent?

De Nederlandse ambassade in Berlijn heeft onderzoek laten doen door de Gesellschaft für Innovative Marktforschung naar het beeld van Nederland kennisinstellingen, bedrijven en ‘kenniseconomie’. Nederland heeft een uitstekende reputatie in de top van de Duitse economie, wetenschap en politiek. “Slim, open, creatief.” Toch weet men bijna niets of niemand te noemen uit onze hightech, hoger onderwijs, kennissector en innovatie, zo blijkt uit onderzoek. Onbekend en toch niet onbemind?

Lees hier wat men allemaal niet weet van ons HBO, WO, R&D, innovatie, Hightech, bedrijsleven en de inspirerende mensen uit die sectoren.

Bent u stiekem toch van de CSU? 

Om de Duitse kiezers te helpen met het maken van een gefundeerde keuze heeft Kieskompas van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met de Otto-Friedrich-Universität Bamberg een speciale online stemhulp ontwikkeld voor deze verkiezingen.

Op basis van hun antwoord op 30 stellingen over de belangrijkste Duitse verkiezingsthema’s plaatst het Kompass bezoekers in het Duitse politieke landschap, te midden van de negen belangrijkste partijen die aan de verkiezingen deelnemen. Bezoekers krijgen geen dwingend stemadvies, maar worden geïnformeerd over hun afstand ten opzichte van alle partijen in het politieke spectrum.

Voor Nederlanders is het goed invulbaar en geeft het een boeiende uitslag in de vorm van een relatieve plaatsing tussen uw eigen visies en die van de verschillende Duitse partijen. Welke Amsterdammer blijkt dan toch een crypto-Beierse CSU’er? Welke vrome CU-‘er zit dan ineens akelig dicht bij de oude Ossi SED-elite die zich nu ‘Die Linke’ noemt?

U kunt het hier proberen. 

Die Hochburgen

Veel te genieten is er natuurlijk bij de datapresentaties van Der Spiegel. Het superieure opinieweekblad geeft bijvoorbeeld gedetailleerd weer wie wat waar in Duitsland stemt. Waar zijn welke partijen opvallend sterk – hun ‘Hochburgen’ – en waar zijn ze merkwaardig zwak en welke trends zitten daarin? Waar zat de voorbije verkiezingen de voor Duitsland ongebruikelijk forse daling van het aantal kiezers?

De kaarten en data hierover vindt u hier.

Hier wird es spannend!

De Duitsers kennen – dankzij de Britten en Amerikanen als bezettters tussen 1945 en 1949 – een gemengd kiesstelsel met districten à la het Lagerhuis, deelstaten à la de USA en een groot parlement met veel leden à la beide. Dit allemaal natuurlijk om een herleefd centralisme en machtsdriften al vooraf en institutioneel de kop in te drukken. 

De meeste kiesdistricten zijn electoraal en sociaal-cultureel geen bron van strijd. Het Beierse platteland kent niet zoveel socialisten en Groenen bijvoorbeeld en in het Ruhrgebiet kan een liberaal of CDU’er maar beter kalm aan doen met het folderen. Toch zijn er 299 districten waar Der Spiegel voorrekenen kan dat alles nog mogelijk is. 

Vlak over onze oostgrens bijvoorbeeld, in Wesel, strijden CDU en SPD om elke stem. “351 Stimmen – und die einstige SPD-Hochburg Wesel I war nach 44 Jahren wieder in CDU-Hand: Sabine Weiss eroberte den Wahlkreis für die Christdemokraten und will ihn dieses Mal verteidigen. Weiss, im Problemviertel Duisburg-Hamborn geboren, arbeitete als Anwältin in einer Obdachlosensiedlung in Duisburg und Dinslaken. Bundesweit für Schlagzeilen sorgte sie im Sommer 2012, als sie mit zwölf weiteren Unions-Bundestagsabgeordneten die steuerliche Gleichstellung von homosexuellen Paaren forderte. Für SPD-Kandidat Hans-Ulrich Krüger dürfte es gegen die linke CDU-Frau nicht einfach werden, den Wahlkreis zurückzuerobern,” aldus de kenners van het blad.

Een kostelijk overzicht, ‘Hier wird es spannend’, met alle ergste knokpartijen per dorp, stad of regio vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK