Duurzaam gras uit HBO

Nieuws | de redactie
28 augustus 2015 | Op Schiphol en langs de snelwegen komt gras van Inholland. Het Center for Biobased Economy gaat met ongebruikelijke sprieten en hennep zowel duurzame composieten en beton maken als de vogels verjagen die het vliegverkeer bedreigen. Een sterk staaltje ‘biobased economy’ is in de maak.

Inholland Delft, Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer, Strukton Prefab Beton, kennismakelaar TheSolidGrounds (TSG), hennepspecialist Hempflax en de Miscanthusgroep hebben samen een nieuwe stap gezet in deze richting. Olifantsgras (Miscanthus) en hennep staan centraal in hun nieuwe project.

Schiphol doet al jaren proeven met deze grassoorten om ganzen te verjagen. De resultaten zijn zo goed dat Schiphol en partners besloten hebben de productie uit te breiden. Van het sterk vezelhoudende plantenmateriaal wordt vervolgens biocomposiet  en biobeton gemaakt, die vervolgens weer gebruikt kunnen worden voor talloze toepassingen.

Visitekaartje van composieten

Onder de vlag van de Ambachtelijke Academie op Schiphol Trade Park, werken ondernemers samen met Hogeschool Inholland en Wageningen University om deze toepassingen te ontwikkelen en een biobased economy leeromgeving op te zetten. Vanuit het Center for Biobased Economy én het hogeschool brede zwaartepunt Duurzame Techniek en Groen  heeft Inholland Delft het initiatief genomen om straatmeubilair te maken van diverse vezelgewassen, met behulp van studenten en experts van het Inholland Composietenlab. De banken zijn ontworpen door een student van de Technische Universiteit Delft.

Het streven is de banken eind dit jaar te plaatsen. De banken dienen als visitekaartje en tonen perspectief voor de circulaire economie. Zij worden op Schiphol Plaza geplaatst en op andere publieke locaties binnen de gemeente Haarlemmermeer

“Het Composietenlab speelt een belangrijke rol bij het maken van de schil”, vertelt projectleider en Inholland-docent Willem Kemmers. “Vervolgens vult Strukton ze af met bio-beton, gemaakt van Olifantsgras. Als de banken geplaatst zijn, gaan Inholland-studenten onderzoek doen naar de invloeden van buiten op het materiaal.”

Andere mindset in de praktijk

Studenten Landscape and Environment Management Erwin Beukenholdt en Sjoerd Tuinman doen onderzoek  naar het gebruik van Olifantsgras als geluidswering, voor zowel de A9-verlegging bij Badhoevedorp als de nieuwe rijksweg A13/A16. De studenten vinden het belangrijk mee te werken aan innovatieve projecten die ook in het straatje passen van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Willem Kemmers is “zelf intrinsiek gemotiveerd om bezig te zijn met innovaties die goed zijn voor de generaties na ons. Dat sluit naadloos aan op deze opdracht. We zijn de weg naar de biobased economy al ingeslagen. Al ziet nog niet iedereen dat. We móeten hiermee aan de slag. De fossiele grondstoffen raken op, we hebben een CO2-probleem. De enige manier om daarmee om te gaan is een andere mindset, een andere manier van leven, in een biobased society. Dit zijn de eerste stappen om te laten zien dat dit in het huidige economische model gewoon haalbaar is.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK