Jurk uit de 3D-printer

Nieuws | de redactie
2 juni 2016 | Onderzoekers Marijke Timmermans en Theresia Grevinga van het lectoraat Smart Functional Materials van Saxion hebben een jurk ontworpen die volledig afkomstig is uit de 3D-printer. Kun je straks gewoon een ontwerp downloaden, op maat maken en uit de printer laten rollen?

In de modewereld is men zich er steeds meer van bewust dat duurzaamheid een noodzaak is en geen optie. Er is een overproductie in de mode en met de groeiende consumptie van kleding draagt de productie hiervan enorm bij aan de huidige milieuproblematiek. Omdat de  bronnen die er voor de productie nodig zijn hierbij een keer ophouden is het noodzaak te kijken naar een andere benadering van de supply chain kledingmarkt.

Eén van de manieren om hier aan tegemoet te komen is produceren op bestelling. Dat betekent dat een product pas geproduceerd wordt op het moment dat het besteld wordt. Dit kan goed gecombineerd worden met keuzes of zeggenschap van de klant over het design van het kledingstuk, met als doel een hogere betrokkenheid bij het product. Voor de klant krijgt het kledingstuk hierdoor meer emotionele waarde. Dit leidt ertoe dat de klant beter met het product omgaat en het zo lang mogelijk wil dragen; de levensduur van het product neemt zo toe

3D-printen sluit uitstekend aan op deze aanpak. In de software kan een kledingstuk naar wens gemanipuleerd worden. Met één druk op de knop kan het item op elke gewenste locatie uit de printer rollen. Het lectoraat Smart Functional Materials heeft ervaring opgedaan met het 3D-printen van textiele structuren en de toepassing daarvan in een kledingstuk.

Door gebruik te maken van de textiele breistructuur blijkt de herkenbare drapeerbaarheid van textiel goed te realiseren in een 3D- geprint item. Ook kunnen elementen als knopen en verstevigingen direct meegeprint worden. Bij het gebruik van een fijne textielstructuur, zachte ‘feel’ en makkelijke modellering zijn er nog wel flinke slagen te maken, maar volgens het lectoraat liggen er zeker kansen voor de modeindustrie in het gebruik van 3D-printing.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK