SP wil tweede studie voor normaal tarief

Nieuws | de redactie
11 augustus 2016 | Jasper van Dijk (SP) vraagt nogmaals aandacht voor de hoge kosten van een tweede studie. Hij wil dat minister Bussemaker deze kosten gelijk stelt aan het normale collegegeld van circa €1900. Dit blijkt uit Kamervragen die hij aan de minister heeft gesteld.

Deze week ontstond er ophef over de daling van het aantal studenten die een tweede studie zijn gaan volgen. Sinds de collegegelden voor een tweede studie zijn vrijgegeven kunnen de kosten oplopen tot €30.000. Dit heeft er voor gezorgd dat het aantal studenten die een tweede studie volgen in vijf jaar is gedaald van 33.000 naar 22.000 studenten. Naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant heeft Jasper van Dijk een reeks Kamervragen gesteld aan minister Bussemaker. Hij vraagt zich onder andere af hoe het zit met de toezegging van de minister om met de universiteiten en hogescholen een maximumbedrag af te spreken.

Hieronder leest u de Kamervragen van Jasper van Dijk.

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het hoge collegegeld voor een tweede studie (ingezonden 11 augustus 2016)

1

Wat is uw oordeel over het bericht “Vervolgstudie is voor velen onbetaalbaar”? 1)

2

Is het waar dat het aantal studenten dat een tweede studie volgt, de afgelopen vijf jaar met ruim eenderde is afgenomen, tot 22.000 studenten? Hoe oordeelt u over deze daling?

3

Bent u van de mening dat het hoge collegegeld van gemiddeld 9.000 euro voor veel studenten onbetaalbaar is geworden? Zo nee, hoe verklaart u dan de forse daling van het aantal studenten dat een vervolgstudie gaat doen?

4

Erkent u dat ambities worden afgestraft wanneer studenten hun studie moeten staken vanwege de hoge kosten? Zo nee, waarom niet?

5

Wat onderneemt u om de grote verschillen weg te nemen tussen de bedragen die instellingen vragen voor dezelfde vervolgstudie?

6

Hoe staat het met de transparantie over de berekening van het collegegeld voor een tweede studie? Kunt u een overzicht leveren van de instellingen die hierover niet of onvoldoende

transparant zijn?

7

Bent u van mening dat een “Levenlangleren­krediet” geen oplossing is voor deze problematiek, omdat een leven lang leren dan neerkomt op een leven lang lenen?

8

Wat zegt u tegen een student als Daphne uit Doetinchem, die de studiekosten van 812 euro per maand niet langer kan opbrengen?

9

Hoe staat het met uw belofte om “eventueel een maximumbedrag af te dwingen” voor het collegegeld voor een tweede studie? 

10

Bent u bereid om het collegegeld voor een tweede studie gelijk te stellen aan het wettelijk collegegeld van circa 1900 euro? Zo nee, hoe voorkomt u dat steeds meer studenten zullen afzien van een vervolgstudie?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK