Toptalenten in onderwijs gekroond

Nieuws | de redactie
6 oktober 2016 | Michelle Schoenmaker (Inholland) en Koen Ottenhof (UvA) zijn de winnaars van de OnderwijsTopTalentPrijs 2016. Dinsdag ontvingen zij uit handen van Jet Bussemaker de prijs. Schoenmaker en Ottenhof worden geroemd om de hoge kwaliteit van hun afstudeerprojecten.

Michelle Schoenmaker heeft op basis van onderzoek naar verrijkingsonderwijs, meer- en hoogbegaafdheid en onderzoekend en ontwerpend leren tijdens haar studie aan de pabo een tweetal zeer bruikbare handleidingen en werkboeken voor leerlingen gemaakt. De leerlingen kunnen daar zelfstandig mee aan de slag.

Betekenins voor leerlingen

De jury is lovend over het afstudeerproject van Michelle Schoenmaker. “Dit werk is relevant, innovatief en breed toepasbaar. Het kan voor veel leerlingen van betekenis zijn. Deze genomineerde is een aanwinst voor het onderwijs.”

Koen Ottenhof, docent biologie en eerder afgestudeerd als arts, heeft een prachtige lessenserie over evolutie ontworpen die gericht is op het zichtbaar maken en simuleren van evolutie in de klas. De leerlingen leren zelf kennis verwerven met zo min mogelijk actieve tussenkomst van de docent. Abstracte en moeilijke begrippen worden op buitengewoon creatieve wijze aan de leerlingen voorgelegd.

Theorie en praktijk smelten samen

Volgens de jury maakt Ottenhof “schitterend lesmateriaal voor biologie. De lessen zijn praktisch, goed gestructureerd en leveren aantoonbaar betere resultaten op. Theorie en praktijk smelten op natuurlijke wijze samen.”

Beide winnaars worden beloond met een bronzen trofee en een bedrag van duizend euro. Dit jaar doet een recordaantal van 34 lerarenopleidingen mee, die allemaal hun beste student van het afgelopen schooljaar hebben genomineerd. De OnderwijsTopTalentPrijs is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP), Maak je Eigen Onderwijsboek, de CED Groep, vakblad DIDACTIEF en de Algemene Onderwijsbond. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK