Nieuwe technologie voor gezonde samenleving

Nieuws | de redactie
19 januari 2017 | “De brug slaan tussen de mens en de potentie van technologie, met als doel een betere gezondheidszorg en samenleving,” dat wil Laurence Alpay die begin dit jaar benoemd werd als associate lector eHealth bij Inholland.

Als lid van onderzoeksgroep Gezondheid & Zelfmanagement van het Kenniscentrum De Gezonde Samenleving gaat Alpay zich richten op de interprofessionele samenwerking, innovatie door middel van technologie en het stimuleren van de zelfmanagement van mensen. “Voor mij is eHealth de combinatie van techniek en zorg, vanuit de kern interprofessioneel met als doel mensen te empoweren.”

Elkaars taal leren spreken

Alpay houdt zich sinds 2013 bij Inholland bezig met het thema eHealth. Zij wil als lector nu de onderzoekslijn verder ontwikkelen en zorgen voor een sterke verbinding met het onderwijs. “eHealth heeft een interprofessioneel karakter en vraagt daardoor om een veelzijdige aanpak. Zorg is te complex voor technologen en technologie is lastig voor zorgprofessionals. Je moet elkaars taal kunnen spreken.”

eHealth heeft niet altijd een positief imago, erkent ook Alpay. Het “heeft de negatieve associatie dat mensen te maken krijgen met monitoren en apps in plaats van persoonlijk contact met een arts, maar het kan mensen juist ongelooflijk veel mogelijkheden bieden. Ouderen die langer thuis kunnen blijven wonen doordat ze worden gemonitord, chronisch zieken die niet dagelijks naar het ziekenhuis hoeven omdat ze zelf hun waarden kunnen meten en invoeren.”

Alpay wil zich daarom richten op hoe mensen met nieuwe technologie omgaan en hoe dat hun leven kan verbeteren. “Binnen welzijn wordt eHealth steeds meer van belang, in te zetten voor bijvoorbeeld de aanpak van eenzaamheid of financiële problemen. eHealth kan de burger meer vrijheid, kwaliteit van leven en regie geven en daarom zou het van iedereen moeten zijn.”

Maatwerk als randvoorwaarde

Belangrijke randvoorwaarde bij alle toepassingen is maatwerk: het is niet voor iedereen geschikt of op dezelfde manier toepasbaar. Alpay: “Of een toepassing aansluit op de behoefte van patiënt en zorgverlener, of het gebruiksvriendelijk is en persuasief ontworpen is, zijn belangrijke vragen. En een reden waarom technologen nauw moeten samenwerken met ontwerpers, stakeholders en eindgebruikers om in co-creatie tot nieuwe toepassingen te komen. Binnen onze opleidingen vinden wij het van belang onze studenten te leren kritisch te kijken of iets past bij de zorgvraag of behoefte van een patiënt.”

Als associate lector eHealth moet Laurence Alpay bijdragen aan het realiseren van een gezonde samenleving. Dat is een samenleving die steeds meer vraagt om zelfmanagement en empowerment van mensen. Een samenleving waarin de professional mensen – preventief en bij problemen – activeert en ondersteunt om een zo gezond en sociaal mogelijk leven te leiden – en daarbij gebruik maakt van de laatste (technologische) innovaties en interprofessioneel samenwerkt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK